pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Argentini se na predsedniških volitvah obeta premik v desno

Deli na:
Argentini se na predsedniških volitvah obeta premik v desno

Foto: Reuters

V Argentini bodo danes prvič v drugem krogu volitev izvolili predsednika države. Po javnomnenjskih raziskavah se zmaga obeta kandidatu desne opozicije Mauriciu Macriju, kar bi pomenilo konec 12 let vladavine levo usmerjene vlade.

Zadnje ankete kažejo, da bi župan prestolnice Buenos Aires, bivši nogometni funkcionar, poslovnež in kandidat opozicijske desnosredinske koalicije Spremenimo, 56-letni Macri lahko premagal kandidata vladajoče stranke Fronta za zmago (FPV) Daniela Sciolija.

Napovedujejo mu med štiri in osem odstotnih točk prednosti, potem ko je v prvem krogu volitev 25. oktobra nepričakovano dobil 34 odstotkov glasov, Scioli pa 37 odstotkov, čeprav so mu ankete napovedovale zmago.

Ob zmagi Macrija je pričakovati liberalizacijo gospodarstva, navaja francoska tiskovna agencija AFP, ki dodaja, da je favorit velikih podjetij in da je napovedal tudi omilitev omejitev pri uvozu in nakupu ameriških dolarjev.

58-letni Scioli, guverner največje province v državi Buenos Aires in bivši osemkratni svetovni prvak v tekmah z motornimi čolni, naj bi sicer bil bolj sredinski od levičarskih zakoncev Kirchner, ki v državi vladata že 12 let, pa tudi bolj zmeren.

Ne glede na to, kdo bo zmagal, je gotovo, da se z volitvami končuje vladavina zakoncev Kirchner, sedanje predsednice države Cristine Kirchner in njenega pokojnega moža Nestorja Kirchnerja, najbolj vplivnega para v državi od Juana in Evite Peron.

Kirchnerjeva, ki je na položaju od leta 2007, po ustavi ni mogla kandidirati za tretji zaporedni mandat in je podprla Sciolija.

Predsednik države je v Argentini tudi predsednik vlade in imenuje vlado.