zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zloglasnega džihadista IS v Franciji obsodili na 15 let zapora

Deli na:
Zloglasnega džihadista IS v Franciji obsodili na 15 let zapora

Foto: Arhiv Reporterja

Pomembnega francoskega člana skrajne skupine Islamska država, ki je bil povezan tudi z teroristoma, ki sta pred letom dni napadla uredništvo satirične revije Charlie Hebdo, so včeraj v Parizu v odsotnosti obsodili na 15 let zapora. Še šest moških, ki so se vrnili z bojišč v Siriji in Iraku, so obsodili na zaporne kazni od šestih do devetih let.

35-letnemu Salimu Benghalemu so sodili v odsotnosti, saj naj bi bil od leta 2013 v Siriji. Zanj je sicer razpisan mednarodni nalog za aretacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Benghalem naj bi bil eden od ječarjev zahodnih novinarjev in humanitarnih delavcev, ki jih je v Siriji usmrtila Islamska država, sodeloval pa naj bi tudi z Mehdijem Nemmouchejem, ki je izvedel smrtonosni napad na judovski muzej v Bruslju leta 2014.

ZDA so ga označile za "tujega terorističnega borca", francoski obveščevalci pa ga poznajo zaradi "aktivnega sodelovanja v spopadih" v Siriji, piše AFP.

Francoske oblasti so nanj postale pozorne zaradi njegove vpletenosti v mrežo bodočih džihadistov iz Pariza, v kateri sta sodelovala tudi brata Said in Cherif Kouachi, ki sta natančno pred letom dni izvedla krvavi napad na uredništvo revije Charlie Hebdo.

Benghalema so sicer leta 2007 v Franciji zaprli zaradi sodelovanja v nasilni zločinski tolpi. Izpustili so ga leta 2010, nato pa naj bi odpotoval v Jemen. Bil naj bi eden glavnih figur pri novačenju radikaliziranih mladcev v Islamsko državo.

Še eden iz skupine včeraj obsojenih naj bi leto in pol preživel v Siriji, kjer se je boril za številne skupine, tudi džihadistično Fronto al Nusro, vejo teroristične mreže Al Kaida.