stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zid, ki so ga na meji z Mehiko postavili Trumpovi podporniki, razpada in Trump je besen

Deli na:
Zid, ki so ga na meji z Mehiko postavili Trumpovi podporniki, razpada in Trump je besen

Rio Grande je mejna reka med ZDA in Mehiko (fotografija je simbolična). - Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo kritiziral zasebni zid na meji z Mehiko, ki so ga v njegovem imenu postavili njegovi podporniki, vendar po nekaj mesecih že razpada. Trump je izjavil, da so ta zid postavili samo zato, da ga očrnijo.

Zid so postavili Trumpovi podporniki, ki so se organizirali v podjetje Mi zidamo zid in za gradnjo zbrali več kot 25 milijonov dolarjev. Začeli so v času zaprtja vlade decembra 2018, ko kongresni demokrati niso dovolili zvezne proračunske porabe za Trumpov zid, ki ga je napovedoval že v času kampanje 2016.

V podjetju sta nekdanji Trumpov politični strateg Steve Bannon in republikanski kandidat za zveznega senatorja iz Kansasa Kris Kobach. Za gradnjo zidu so najeli podjetje iz Severne Dakote Fisher Industries, ki je medtem že dobilo pogodbo za nadaljevanje zidu od zvezne vlade v vrednosti 1,3 milijarde dolarjev, in sicer za gradnjo še 68 kilometrov zidu oziroma ograje v Arizoni.

Vendar pa pet kilometrov jeklenih stebrov, ki so jih postavili kakšnih deset metrov stran od reke Rio Grande v Teksasu, zaradi erozije že pada v vodo. "Temu majhnemu delu zidu v nerodnem območju, ki ga je postavila zasebna skupina, sem nasprotoval. Postavili so ga le, da me očrnijo," je tvitnil Trump.

Glavni izvršni direktor podjetja Fisher Industries Tommy Fisher pa je odgovoril, da je nekdo predsedniku, ki ga sicer popolnoma spoštuje, dal napačne informacije.

Priznal je, da je bilo nekaj erozije zaradi dežja in naravnega toka reke, ampak to bodo popravili, večina zidu pa naj bi bila nedotaknjena. Strokovnjaki in okoliški prebivalci so opozarjali, da naj se ne gradi tako blizu reke, ker bo erozija zid, ki je v bistvu ograja, uničila.