Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelenski: Ruski državljani se morajo dvigniti in upreti

Deli na:
Zelenski: Ruski državljani se morajo dvigniti in upreti

Volodimir Zelenski - Foto: Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem video nagovoru Ruse znova pozval, naj se uprejo predsedniku Vladimirju Putinu in ustavijo vojno v Ukrajini. "Da se to konča, morate ustaviti to osebo v Rusiji, ki si želi vojne bolj kot življenja," jim je sporočil na predvečer ruske priključitve štirih ukrajinskih regij.

Rusija se po njegovih besedah še lahko izogne najbolj bolečim posledicam svoje vojne proti Ukrajini, a za to je treba ustaviti Putina.

Načrtovana priključitev štirih ukrajinskih regij s strani Kremlja ne bo prinesla pričakovanih rezultatov, ampak bi samo Rusijo neločljivo povezala s katastrofo brezzakonja, kakršni smo priča v regijah, ki so jih proruske sile zavzele leta 2014, je zatrdil.

Kasneje je Zelenski objavil še ločen video posnetek, v katerem se je obrnil na prebivalce etnično mešanega Kavkaza. Med ruskimi vojaki na bojiščih v Ukrajini naj bi namreč prevladovali prav pripadniki etničnih manjšin.

Rusijo je obtožil, da prinaša smrt, mučenje, posilstva in uničenje. "To je mogoče ustaviti," je poudaril, a ruski državljani se morajo "dvigniti in upreti". Obenem je pohvalil nasprotovanje, ki so ga Rusi pokazali ob odločitvi Kremlja za delno mobilizacijo rezervistov.

Povedal je še, da je bilo v Ukrajini ubitih že 58.000 Rusov, česar sicer Moskva ni potrdila in tudi ni mogoče neodvisno preveriti.

Opozoril je, da bodo številne ruske vojake pošiljali v boj brez oznak in dokumentov, tako da jih ne bo mogoče identificirati. Zato Rusom svetuje, da si svoja imena tetovirajo, tako da bodo lahko, če bodo ubiti, trupla vrnili svojcem.