bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

katja-in-katka-bogataj Njena.si

Katja in Katka Bogataj: Najin otrok bo imel dve ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelenski ruske vojake označil za morilce, posiljevalce in roparje

Deli na:
Zelenski ruske vojake označil za morilce, posiljevalce in roparje

Pretresljivi prizori v mestu Buča. - Foto: Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, potem ko so v mestih okoli Kijeva, od koder so se umaknile ruske sile, odkrili številna trupla civilistov, ponoči v video nagovoru dejal, da "se je na Ukrajino zgrnilo koncentrirano zlo". Ruske sile je označil za "morilce, mučitelje, posiljevalce in roparje, ki sami sebe imenujejo vojska".

Zelenski je dodal, da si ruske sile po tem, kar so naredile, zaslužijo smrt, poročajo tuje tiskovne agencije.

Del nagovora je Zelenski povedal v ruščini. Dejal je, da si želi, da bi matere ruskih vojakov videle trupla ubitih ljudi v Buči, Irpinu in Hostomelu. "Rad bi, da vsi voditelji Ruske federacije vidijo, kako se izvršujejo njihovi ukazi," je dodal.

Povedal je, da so oblikovali posebno telo, ki bo preiskovalo zločine na območjih okoli Kijeva, od koder so se umaknile ruske sile. Po navedbah ukrajinske generalne tožilke Irine Venediktove so doslej našli trupla 410 civilistov ter tudi množične grobove.

Med obiskom Buče je Zelenski danes označil poboje za genocid. "To so vojni zločini in svet jih bo prepoznal kot genocid," je dejal.

Oblečen v neprebojni jopič je novinarjem pojasnil, da je bilo po njihovih informacijah ubitih in mučenih več tisoč ljudi. Prav tako vedo za posilstva žensk in poboje otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija odgovornost za poboje zanika ter trdi, da so delo ukrajinskih nacionalistov, ki hočejo odgovornost podtakniti Rusiji. Moskva je za danes zahtevala zasedanje Varnostnega sveta ZN o tem.