DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Hakl Todorovič Necenzurirano

Nekdanja lastnika Večera gradita luksuzna ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

Granerud Ekipa24.si

Drama na treningu! Najboljši smučarskih skakalec...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajina napoveduje protinapad v Bahmutu

Deli na:
Ukrajina napoveduje protinapad v Bahmutu

Ukrajinski vojak v Bahmutu. - Foto: Profimedia

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je danes dejal, da bi ukrajinska vojska lahko kmalu začela protinapad na "izčrpane" ruske sile v bližini mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer se odvija doslej najdlje trajajoča bitka od začetka ruske invazije na to državo.

"Agresor kljub številnim izgubam ni opustil upanja, da bo za vsako ceno osvojil Bahmut. Glavna ruska bojna sila na tej fronti je najemniška skupina Wagner," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal Sirski.

"Z ničemer ne varčujejo, ob tem pa izgubljajo veliko moči in se izčrpavajo. Zelo kmalu bomo izkoristili to priložnost, kot smo to storili pri Kijevu, Harkovu, Balakliji in Kupjansku," je dodal in se pri tem skliceval na uspešne protiofenzive, ki jih je ukrajinska vojska izvedla lani.

Sirski je svojo oceno podal dan po tem, ko je oborožene sile na fronti v bližini Bahmuta obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.


Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je medtem nedavno dejal, da njegove sile nadzorujejo približno 70 odstotkov mesta, predstavnik ruske okupacijske uprave v širši regiji Doneck pa je dejal, da je Bahmut "praktično obkoljen".

Vendar je Prigožin v ponedeljek objavil tudi bolj pesimistično izjavo, v kateri je prav tako opozoril na možnost ukrajinskega protinapada.

Poslal je pismo ruskemu obrambnemu ministru Sergeju Šojguju, v katerem je zapisal, da si Ukrajina prizadeva odrezati Wagnerjeve sile od ruskih rednih enot. Od Šojguja je zahteval, naj ukrepa, da bi to preprečil, in opozoril na "negativne posledice", če mu to ne uspe.

Mesto Bahmut, kjer je po navedbah AFP pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami praktično ostalo brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti. Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti.