Revija Reporter
Svet

Zelenski: Rusija želi "izbrisati" Ukrajino

STA

2. mar. 2022 10:59 Osveženo: 11:03 / 02. 3. 2022

Deli na:

Posledice ruskega napada

Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo obtožil, da skuša izbrisati Ukrajince, njihovo državo in zgodovino. V najnovejšem video nagovoru, objavljenem na sedmi dan ruske invazije, je Zelenski izpostavil napad ruske vojske na televizijski stolp v Kijevu, ki stoji na mestu, kjer so nacisti v drugi svetovni vojni pobili številne Jude.

Torkovo obstreljevanje soseske Babin Jar nedaleč od Kijeva, kjer so esesovci septembra 1941 v 48 urah pobili več kot 33.000 Judov, po besedah predsednika dokazuje, da "je za številne ljudi v Rusiji naš Kijev popolnoma tuj".

Glavna tarča napada je bil sicer televizijski stolp, ki stoji ob prizorišču tega najhujšega nacističnega pokola Judov v Kijevu. V samem napadu je bilo po navedbah ukrajinskih oblasti v torek ubitih najmanj pet ljudi. Ruska stran trdi, da je na ta način preprečila "informacijske operacije" proti Rusiji.

A Zelenski je danes izpostavil predvsem simboliko lokacije, ki po njegovem še dodatno izpostavlja rusko grožnjo ukrajinski identiteti, poročajo tuje tiskovne agencije. "Ničesar ne vedo o naši prestolnici. O naši zgodovini. A imajo ukaz, da izbrišejo našo zgodovino. Izbrišejo našo državo. Izbrišejo vse nas," je dejal.

Kot je spomnil, so nekdanji sovjetski oblastniki na prizorišču tragedije - na "posebnem delu Evrope, kraju molitve, kraju spomina" - postavili televizijski stolp in športni kompleks. "Da bi izbrisali resnično zgodovino Babin Jara (...) To je nečloveško."

Jude po vsem svetu je Zelenski pozval, naj povzdignejo glas. "Ali ne vidite, kaj se dogaja? Zato je zelo pomembno, da milijoni Judov po svetu zdaj ne ostanejo tiho," je dejal in nadaljeval, da "se nacizem rojeva v tišini". "Zato kričite o umorih civilistov. Kričite o umorih Ukrajincev," je poudaril Zelenski, ki je sicer tudi sam po judovskega rodu.