Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelenski po večini preštetih glasov zmagovalec z velikim naskokom

Deli na:
Zelenski po večini preštetih glasov zmagovalec z velikim naskokom

Volodimir Zelenski - Foto: Reuters

Ukrajinski komik Volodimir Zelenski je na nedeljskih predsedniških volitvah v Ukrajini zmagal z veliko prednostjo, po večini preštetih glasovnic je prejel več kot 73 odstotkov glasov volivcev, je danes sporočila volilna komisija. Njegovega protikandidata, dosedanjega predsednika Petra Porošenka, je podprlo 24 odstotkov volivcev.

Na razplet volitev se je danes že odzval ruski premier Dimitrij Medvedjev. Kot je zapisal na Facebooku, je zmaga Zelenskega priložnost za okrepitev vezi med Rusijo in Ukrajino, a dodal, da vendarle ne goji iluzij. "Ni dvoma, da bo novi predsednik v razmerju do Rusije uporabljal enako retoriko, kot jo je v času kampanje, je zapisal.

Kljub vsemu pa rezultat volitev po mnenju Medvedjeva kaže jasno željo po novem pristopu k reševanju težav v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za visoko zmago sta Zelenskemu v skupnem pismu čestitala predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Izpostavila sta, da je bilo glasovanje na volitvah dokaz zavezanosti Ukrajine demokratičnim vrednotam.

"Dovolite, da izraziva naklonjenost močni zavezanosti demokraciji in pravni državi, ki so jo prebivalci Ukrajine prikazali v procesu volitev," sta zapisala. Kot sta dodala, gre za velik dosežek v luči zapletenih političnih, ekonomskih in varnostnih razmer, tudi v kontekstu nenehnih prizadevanj za ozemeljsko celovitost Ukrajine. Kar se tiče konflikta z Rusijo, lahko po njunih navedbah tudi Zelenski računa na stalno in trdno podporo EU. Prav tako bo EU podpirala Ukrajino na poti reform, boja proti korupciji in prenove energetskega sektorja, sta še navedla Tusk in Juncker.

Zelenskemu sta za zmago v telefonskem pogovoru že čestitala francoski in poljski predsednik Emmanuel Macron in Andrzej Duda, poroča AFP. "Zdaj boste resnično služili ljudstvu," pa je na Twitterju zapisal britanski zunanji minister Jeremy Hunt. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je izjavil, da se veseli nadaljnjega sodelovanja.

"Čestitamo novoizvoljenemu predsedniku Vladimirju Zelenskemu," je na Twitterju sporočilo veleposlaništvu ZDA v Ukrajini.

Po 85 odstotkih preštetih glasovnic je Zelenskega podprlo 73,2, Porošenka, ki je bil ukrajinski predsednik od leta 2014, pa 24,4 odstotka volivcev, kar je bil po poročanju francoske tiskovne agencije nenavaden izid po kampanji, ki se je začela kot šala. A je očitno Zelenskemu uspelo prepričati volivce, ki so bili razočarani zaradi socialnih krivic, korupcije in konflikta s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine, ki je zahteval približno 13.000 življenj.



"Nikoli vas ne bom pustil na cedilu," je v nedeljo ob objavi vzporednih izidov volitev dejal Zelenski svojim podpornikom. Napovedal je, da bo "ponovno zagnal" mirovna pogajanja s separatisti.

Kot svojo prvo nalogo pa si je zadal osvoboditev vojnih zapornikov, priprtih v vzhodni Ukrajini in Rusiji. V Rusiji je namreč od novembra lani pridržanih 24 ukrajinskih mornarjev. Tedaj je ruska obalna straža v Kerškem prelivu zasegla tri ukrajinske ladje, mornarjem pa očitala nezakonit prestop meje. Ukrajina je nato razglasila vojno stanje v desetih regijah ob meji z Rusijo, ob Črnem in Azovskem morju.

Porošenko je že ob objavi rezultatov vzporednih volitev v nedeljo zvečer priznal poraz in dejal, da bo ostal v politiki. Ocenil je, da izid volitev Ukrajino "pušča v negotovosti".

"Zapustil bom položaj, vendar pa moram odločno poudarili, da ne zapuščam politike," je dejal. "Novi predsednik bo imel zelo močno opozicijo," je dodal.

Dosedanji predsednik je v tekmi z Zelenskim za predsedniški mandat izgubil v vseh regijah v državi, vključno z zahodnim delom Ukrajine, kjer je Porošenko tradicionalno užival visoko podporo.

Novoizvoljeni ukrajinski predsednik, 41-letni Zelenski, je novinec v politiki in nima nobenih političnih izkušenj, razen tega, da je igral predsednika države v priljubljeni televizijski nanizanki.

V volilni kampanji se je izogibal tradicionalnim predvolilnim zborovanjem in je volivce raje nagovarjal prek družbenih medijev in satiričnih oddaj. Izogibal se je tudi medijev, zato so ga največje medijske hiše v državi med kampanjo pozvale, naj odgovori na njihova vprašanja.