Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaj pove podatek o skoraj dvakrat večji volilni udeležbi na predčasnem glasovanju kot pred petimi leti

Deli na:
Kaj pove podatek o skoraj dvakrat večji volilni udeležbi na predčasnem glasovanju kot pred petimi leti

Tanja Fajon, nosilka evropske liste SD - Foto: Bobo

Prvi in drugi dan predčasnega glasovanja na volitvah v Evropski parlament je na volišča prišlo 20.408 volivcev oziroma 1,2 odstotka vseh volivcev, pred petimi leti pa se je prva dva dni predčasnega glasovanja udeležilo 11.826 volivcev oziroma 0,7 vseh volivcev.

Oba dneva je prišlo na volišča več volivcev kot pred petimi leti. V torek je oddalo svoj glas 8.052 volivcev (0,47 odstotka), medtem ko je pred petimi leti prvi dan glasovalo 4.855 volivcev (0,29 odstotka). Včeraj pa se je predčasnega glasovanja udeležilo 12.356 volivcev (0,72 odstotka), medtem ko je pred petimi leti drugi dan glasovalo 6.971 volivcev (0,41 odstotka).

Kot pravi direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko, to nakazuje, da bi bila lahko volilna udeležba višja kot na evropskih volitvah leta 2014: »Koliko bo višja, pa si ne bi upal trditi. Morda je višja volilna udeležba na predčasnem glasovanju tudi posledica aktivne volilne kampanje političnih strank.«

Dušan Vučko, direktor DVK: »Koliko bo višja, pa si ne bi upal trditi. Morda je višja volilna udeležba na predčasnem glasovanju tudi posledica aktivne volilne kampanje političnih strank.«

Na evropskih volitvah pred petimi leti je svoj glas predčasno oddalo 18.483 volivcev, kar je več kot leta 2009, ko se je predčasnega glasovanja udeležilo 14.984 volivcev. Toda na koncu je bila volilna udeležba nižja kot pet let prej: leta 2009 je glasovalo 28,37 odstotka volivcev, leta 2014 pa 24,55 odstotka.

Po drugi strani pa je bila volilna udeležba na predčasnem glasovanju na lanskih volitvah v državni zbor nižja kot štiri leta prej, končna volilna udeležba pa je bila za dober odstotek višja. Predčasnega glasovanja se je lani udeležilo 53.158 volivcev (3,1 odstotka), štiri leta prej pa 66.754 volivcev (3,9 odstotka). Končna udeležba na lanskih državnozborskih volitvah je bila 52,64-odstotna, štiri leta prej pa 51,73-odstotna.

Vzrok za večjo udeležbo na predčasnem glasovanju na državnozborskih volitvah leta 2014 je verjetno to, da so potekale julija in so ljudje čez vikend šli na morje. Zato jih je v nedeljo prišlo manj na volišča.