simbolična, buča, buče, polje, njiva, kmetijstvo Svet24.si

Kmetijski inštitut: Za lansko slabo letino buč ...

1712137942-172a6830-1712137928011 Svet24.si

Janša si je s tviti in izpadi v preteklosti zaprl...

sola solarji bobo Necenzurirano

Strelski pohodi po šolah, ki jih ni bilo

brglez han Reporter.si

Ozadje kongresa SD: Kučan proti Hanu, glavna ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Raiven Njena.si

Raiven razgaljena na naslovnici?

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelenski: Katastrofa, ki so jo na hidroelektrarni Kahovka povzročili ruski teroristi, ne bo ustavila Ukrajine

Deli na:
Zelenski: Katastrofa, ki so jo na hidroelektrarni Kahovka povzročili ruski teroristi, ne bo ustavila Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski - Foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Ukrajina ne bo dopustila, da bi napad na jez na reki Dneper na jugu Ukrajine ustavil njeno protiofenzivo za ponovno zavzetje izgubljenega ozemlja, je v torek zatrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. O eksploziji na jezu je razpravljal tudi Varnostni svet ZN, kjer sta si Ukrajina in Rusija znova izmenjali obtožbe za napad.

"Katastrofa, ki so jo na hidroelektrarni Kahovka povzročili ruski teroristi, ne bo ustavila Ukrajine in Ukrajincev," je Zelenski dejal v večernem nagovoru.

Kot je zatrdil tudi v sporočilu na Telegramu, eksplozija ni vplivala na zmožnost njegove države, da osvobodi svoja ozemlja. O tem se je že pogovarjal z vojaškimi poveljniki in vojska po njegovih besedah ostaja v najvišji stopnji pripravljenosti.

Zelenski je že pred tem izrazil prepričanje, da je bil napad na jez namenjen prav upočasnitvi ukrajinske protiofenzive. "Kljub temu bomo osvobodili celotno državo," je dejal in menil, da tovrstni napadi ne morejo preprečiti poraza Rusije, temveč lahko na koncu vodijo le v še večjo škodo za Rusijo.

Ukrajinski generalni državni tožilec se je s prošnjo za preiskavo eksplozije že obrnil na Mednarodno kazensko sodišče (ICC), je še dejal, potem ko je več članov vlade izrazilo prepričanje, da je Rusija zagrešila vojni zločin.


Obenem je Zelenski ljudem na prizadetem območju obljubil pomoč. Njegova vlada dela vse, kar lahko, da bi rešila žrtve poplav in ljudem omogočila dostop do pitne vode, je zagotovil v nagovoru, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

Na posledice poškodovanega jezu je na večerni seji Varnostnega sveta ZN, h kateri je pozval Kijev, opozoril tudi koordinator ZN za humanitarno pomoč Martin Griffiths. Kot je dejal, gre za velik udarec tudi za pridelavo hrane na območju, hkrati pa predstavlja precejšne tveganje za to, da bi voda prenesla mine in eksplozivna sredstva.

Rusija in Ukrajina sta na seji za eksplozijo znova pripisovali krivdo druga drugi. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja je dejal, da jo je zakrivila "namerna sabotaža Kijeva". "Kriminalni režim Kijeva in zahodni pokrovitelji, ki ga zalagajo z orožjem, nosijo polno odgovornost za tragedijo," je dejal.

Ukrajinski veleposlanik Sergij Kislica mu je odvrnil, da "Moskva krivi žrtev za lastne zločine". "Eksplozija na Kahovki je dejanje ekološkega in tehnološkega terorista," je zatrdil.

Jez hidroelektrarne na reki Dneper v kraju Nova Kahovka leži v delu regije Herson na jugu Ukrajine, ki ga je zasedla Rusija. Delno uničen je bil v eksploziji v noči na torek in voda iz njega je že zalila več kot 20 krajev. Ukrajina je evakuirala najmanj 17.000 ljudi, skupno naj bi jih bilo na desnem bregu Dnepra ogroženih več kot 40.000. Na levem bregu, ki je pod nadzorom ruskih sil, naj bi poplave grozile okoli 25.000 ljudem.