GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zelenski Če nam Rusija očita, da imamo "umazano bombo", to pomeni le eno: da je to že sama pripravila

Deli na:
Zelenski Če nam Rusija očita, da imamo "umazano bombo", to pomeni le eno: da je to že sama pripravila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski - Foto: Instagram

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je včerajšnje navedbe ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja, da bi Ukrajina lahko uporabila t. i. "umazano bombo", označil kot absurdne in nevarne. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pa je svetovno skupnost pozval k odločnemu odzivu ob morebitni ruski zaostritvi vojne, sta poročali dpa in AFP.

"Če Rusija očita Ukrajini, da naj bi nekaj pripravljala, to pomeni le eno: da je to že sama pripravila," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Zelenski v večernem video nagovoru. Zunanji minister Kuleba pa je po navedbah AFP na družbenih omrežjih zapisal, da Ukrajina nima takšnih bomb niti jih ne namerava pridobiti.

"Umazana bomba" je izraz, s katerim se ponavadi označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material. Na domnevno pripravljenost Ukrajine, da bi uporabila takšno orožje, je v telefonskih pogovorih s turškim, francoskim in britanskim kolegom namignil Šojgu.

"Ukrajina je predana članica NPT (op. p. pogodba o neširjenju jedrskega orožja): sploh nimamo 'umazane bombe', niti je je nameravamo pridobiti," je sporočil Kuleba in dodal, da "Rusi pogosto obtožujejo ostale tistega, kar načrtujejo sami".

V kratkem sporočilu za javnost so iz Moskve potrdili, da se je Šojgu s kolegi Hulusijem Akarjem, Sebastienom Lecornujem in Benom Wallaceom pogovarjal o stanju v Ukrajini, "ki ima stalno težnjo v smeri nadaljnjega, nenadzorovanega zaostrovanja". Po tem se je pogovarjal tudi z ameriškim kolegom Lloydom Austinom, pri čemer pa sodeč po vsebini sporočila za javnost ni omenjal "umazane bombe".

Obrambno ministrstvo v Londonu je potrdilo pogovore z Moskvo, pri čemer je Wallace ovrgel navedbe, da želijo zahodne države zaostriti konflikt, in opozoril pred rabo takšnih obtožb kot izgovora za večjo eskalacijo.