20220513-01138259 Svet24.si

VIDEO: Za poslanko NSi "knjiga vseh knjig" nad ...

Tony Cetinski Svet24.si

Je tudi Tony Cetinski kupil lažno covidno ...

putin ruska kapelica bobo2 Necenzurirano

Vsi naši rusofili #kolumna

nina krajnik-pl Reporter.si

Vili Kovačič nad Nino Krajnik: Tvoja ...

doncic musa Ekipa24.si

Hahaha, kakšen car! Ne boste verjeli, kakšen ...

big-brother Njena.si

Prvič o skrivnosti: Kdo je bil slovenski Big ...

krznar ilicic Ekipa24.si

Trener Maribora odgovoril na najbolj vroče ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Že 53 smrtnih žrtev vročega tovornjaka v Teksasu

Deli na:
Že 53 smrtnih žrtev vročega tovornjaka v Teksasu

Kraj najdbe mrtvih migrantov. - Foto: Twitter

Vodja mehiškega Nacionalnega inštituta za imigracijo Francisco Garduno je v sredo obvestil novinarje, da se je število smrtnih žrtev ponesrečenega poskusa tihotapljenja migrantov v tovornjaku pri San Antoniu v Teksasu povzpelo na 53. V sredo sta zaradi izčrpanosti in dehidracije v bolnišnici umrla še dva migranta.

Teksaške oblasti so v ponedeljek odkrile tovornjak vlačilec, ki je v prikolici prevažal kar 67 ljudi. Uvodoma so odkrili 46 trupel, kasneje je umrlo še skupaj sedem ljudi, ostali pa se zdravijo v bolnišnicah.

Tovornjak so odkrili pri avtomobilskem odpadu na obrobju San Antonia. Migrante naj bi vkrcali v Laredu ob meji z Mehiko, nato pa jih peljali mimo cestne kontrole v San Antonio. Rutinska cestna kontrola, kakršne imajo v ZDA po cestah blizu meje, ni odkrila ničesar sumljivega.

Teksaški guverner Greg Abbott je napovedal, da bodo sedaj vzpostavili več nadzornih točk za tovornjake in jih bodo tudi bolje pregledovali.

Ministrstvo za domovinsko varnost ZDA poroča, da je šlo za rutinsko operacijo tihotapljenja migrantov, ki so prišli najprej čez mejo, pri Laredu pa so jih nagnetli v kamion brez zračenja in klimatskih naprav ter jih v vročini 38 stopinj Celzija peljali proti San Antoniu, kjer naj bi se kamion pokvaril.

Migranti za pot v različne dele ZDA tihotapcem za tak transport plačujejo med 8000 do 10.000 dolarjev. V San Antoniu jih naložijo v manjša vozila in razpošljejo po ZDA. Pogosto gre za ljudi, ki imajo zveze v ZDA in tudi zagotovljena delovna mesta.Preiskava medtem še traja, vendar pa so doslej aretirali voznika tovornjaka, ki se je ob prihodu policije skušal pretvarjati, da je eden od migrantov. Poleg njega so aretirali še dva državljana Mehike, ki naj bi sodelovala pri tihotapljenju.

Garduno je povedal, da je med doslej identificiranimi mrtvimi 27 državljanov Mehike, 14 državljanov Hondurasa, sedem Gvatemalcev in dva Salvadorca. 40 mrtvih je moškega spola, kar pomeni, da je umrlo tudi 13 žensk.

Natančna identifikacija žrtev je sicer težavna, ker pri sebi niso imeli dokumentov ali pa so imeli ponarejene. Odročne vasi Srednje Amerike, iz katerih prihajajo, pa večinoma nimajo telefonskih povezav.

Gre za največji smrtni davek pri ponesrečenem poskusu tihotapljenja ljudi v ZDA. Pred štirimi leti so pri San Antoniu na parkirišču trgovine Walmart v kamionu odkrili deset mrtvih, leta 2003 pa 19 trupel, prav tako pri San Antoniu.

Tragedija odmeva tudi politično, pri čemer republikanci obtožujejo demokratskega predsednika Josepha Bidna zaradi domnevne politike odprte meje.