Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lukašenko za BBC: Slovani smo. Imamo srca. Naše čete vedo, da gredo migranti v Nemčijo.

Deli na:
Lukašenko za BBC: Slovani smo. Imamo srca. Naše čete vedo, da gredo migranti v Nemčijo.

Aleksander Lukašenko Belorusiji vlada že 26 let in z oblasti ga ne bodo odnesle volitve. - Foto: Reuters

Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je v ekskluzivnem pogovoru za britanski BBC dejal, da je "popolnoma mogoče", da je beloruska vojska pomagala migrantom vstopiti na Poljsko. Hkrati je zanikal, da bi Belorusija vabila migrante v državo. Na tisoče migrantov, predvsem z Bližnjega vzhoda, že mesece poskuša prek Belorusije priti v Evropsko unijo.

Lukašenko je v pogovoru, ki ga je BBC danes objavil na svoji spletni strani, še dejal: "Slovani smo. Imamo srca. Naše čete vedo, da gredo migranti v Nemčijo." Dodal je še, da "morda jim je kdo pomagal. S tem se niti ne bom ukvarjal."

Kot je še dejal, je EU povedal, da migrantov ne bo zadrževal na meji in jih tudi v prihodnosti ne namerava, saj po njegovih besedah "ne prihajajo v mojo, ampak tvojo državo". "Ampak nisem jih povabil sem. In če sem iskren, nočem, da gredo skozi Belorusijo," je še dejal beloruski voditelj, ki mu EU, zveza Nato in ZDA očitajo, da je migrante zvabil v državo pod pretvezo lažne obljube lahkega vstopa v EU, kar sam vztrajno zanika.

Na pogovoru v predsedniški palači v beloruski prestolnici Minsk je BBC Lukašenku tudi zastavil vprašanje o nasilju nad mirnimi protestniki v državi in mu skušal predati videoposnetek, na katerem je videti ljudi, ki prihajajo iz zloglasnega centra za pridržanje v Minsku, s poškodbami, ki so jih utrpeli med mučenjem.



"OK, OK, priznam, priznam," je bil odgovor Lukašenka. "V centru za pridržanje Okrestina so ljudi pretepli. A pretepli so tudi policiste in tega niste pokazali," je še dejal.

Sledilo je tudi vprašanje o tem, kako se je beloruski voditelj lotil uničenja civilne družbe, vključno z zaprtjem 270 nevladnih organizacij od julija letos.

"Masakrirali bomo vse smeti, ki jih vi (Zahod) financirate. Oh, razburjeni ste, ker smo uničili vse vaše strukture! Vaše nevladne organizacije, kakršne koli že so, za katere ste plačevali," je odgovoril Lukašenko.