kustec jansa vlada Svet24.si

Janševa vlada nad znanost: priča smo "novemu ...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

nina radi2 Svet24.si

Sta se resničnostna zaljubljenca med prazniki ...

caks tonin Reporter.si

Ne Danilo Slivnik, Rok Čakš se vrti kot ...

traktor tonin Necenzurirano

Dokaz: pri Toninu prirejali razpis za ...

polona, tilen, pero-martić, zmenek Njena.si

FOTO: Tako boleče se je končal Polonin in Tilnov...

deportivo Ekipa24.si

ŠOKANTEN PRIZOR: Ograja na tribuni popustila pod ...

Svet

Lukašenko za BBC: Slovani smo. Imamo srca. Naše čete vedo, da gredo migranti v Nemčijo.

Deli na:
Lukašenko za BBC: Slovani smo. Imamo srca. Naše čete vedo, da gredo migranti v Nemčijo.

Aleksander Lukašenko Belorusiji vlada že 26 let in z oblasti ga ne bodo odnesle volitve. - Foto: Reuters

Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je v ekskluzivnem pogovoru za britanski BBC dejal, da je "popolnoma mogoče", da je beloruska vojska pomagala migrantom vstopiti na Poljsko. Hkrati je zanikal, da bi Belorusija vabila migrante v državo. Na tisoče migrantov, predvsem z Bližnjega vzhoda, že mesece poskuša prek Belorusije priti v Evropsko unijo.

Lukašenko je v pogovoru, ki ga je BBC danes objavil na svoji spletni strani, še dejal: "Slovani smo. Imamo srca. Naše čete vedo, da gredo migranti v Nemčijo." Dodal je še, da "morda jim je kdo pomagal. S tem se niti ne bom ukvarjal."

Kot je še dejal, je EU povedal, da migrantov ne bo zadrževal na meji in jih tudi v prihodnosti ne namerava, saj po njegovih besedah "ne prihajajo v mojo, ampak tvojo državo". "Ampak nisem jih povabil sem. In če sem iskren, nočem, da gredo skozi Belorusijo," je še dejal beloruski voditelj, ki mu EU, zveza Nato in ZDA očitajo, da je migrante zvabil v državo pod pretvezo lažne obljube lahkega vstopa v EU, kar sam vztrajno zanika.

Na pogovoru v predsedniški palači v beloruski prestolnici Minsk je BBC Lukašenku tudi zastavil vprašanje o nasilju nad mirnimi protestniki v državi in mu skušal predati videoposnetek, na katerem je videti ljudi, ki prihajajo iz zloglasnega centra za pridržanje v Minsku, s poškodbami, ki so jih utrpeli med mučenjem."OK, OK, priznam, priznam," je bil odgovor Lukašenka. "V centru za pridržanje Okrestina so ljudi pretepli. A pretepli so tudi policiste in tega niste pokazali," je še dejal.

Sledilo je tudi vprašanje o tem, kako se je beloruski voditelj lotil uničenja civilne družbe, vključno z zaprtjem 270 nevladnih organizacij od julija letos.

"Masakrirali bomo vse smeti, ki jih vi (Zahod) financirate. Oh, razburjeni ste, ker smo uničili vse vaše strukture! Vaše nevladne organizacije, kakršne koli že so, za katere ste plačevali," je odgovoril Lukašenko.