pia skofic - ms Odkrito.si

Znana vremenarka bo povila vnuka Gašparju ...

irina ribnikova Svet24.si

15-letni Irini med kopeljo v vodo padel mobilnik, ...

Žalostna ženska Petisvet.si

Bolje zlomljena kost kot zlomljen duh

Vladimir Putin Svet24.si

VIDEO: Odkritje v arhivu Stasija: Pa saj to je ...

samantha cohen 1 Svet24.si

Meghan bo po novem prepuščena sama sebi

Kylie Jenner Najstnica.si

Je Travis res prevaral Kylie ali je to ...

reka ljubezni Njena.si

Konec Reke ljubezni zaznamoval razhod Irene in ...

Svet

Hrvati razklani: ali naj prepovejo rdečo zvezdo

Deli na:
Hrvati razklani: ali naj prepovejo rdečo zvezdo

Pred dnevi je hrvaški svet za soočenje s preteklostjo, ki ga je lani imenovala hrvaška vlada, dvignil precej prahu v hrvaški javnosti.

Objavil je namreč dokument, v katerem je med drugim naštel osem spornih simbolov: ustaški simbol U, ustaška pozdrava »za dom spremni« in »za dom i poglavnika«, partizanski pozdrav »smrt fašizmu – svoboda narodu«, četniško kokardo, svastiko, rdečo petokrako zvezdo ter srp in kladivo.

Pri tem je svet še posebej izpostavil pozdrav »za dom spremni« (sl. pripravljeni za dom oziroma domovino) kot nedvoumno negativen, zaradi česar se ne sme pojavljati v javnih prostorih oziroma v javnosti. Edina izjema je, da lahko pozdrav v posebnih okoliščinah uporabljali veterani domovinske vojne.

V javnost je pricurljalo veliko informacij o tem, da so se v svetu pred objavo končnega dokumenta zelo kresala mnenja med »desnimi« in »antifašističnimi« člani sveta. Na koncu je bil sprejet kompromis, s katerim pa nekateri desni člani sveta niso zadovoljni.

Kot je v hrvaškem tedniku Globus zapisal član sveta Ivo Lučić, bi moral svet za soočenje s preteklostjo tudi simbole komunističnega totalitarizma razglasiti za popolnoma sporne simbole. Desni del svete namreč zagovarja stališče, da je potrebno iz javnih prostorov odstraniti tako fašistične kot komunistične simbole.

Simboli, kot je rdeča zvezda, so bili namreč zgodovinsko kompromitirani v času jugoslovanske komunistične vladavine in agresije JLA.