lili 1 Odkrito.si

Težki časi za Lili Žagar

glasba 11 Svet24.si

Janov uspeh: dobil tožbo!

Heather Locklear Svet24.si

Znana igralka poskušala narediti samomor

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

morje Petisvet

Morje čisti avro, tako se pozna

Jana Morelj Njena.si

Priljubljena vremenarka razkrila spol otroka

Svet

Hrvati razklani: ali naj prepovejo rdečo zvezdo

Deli na:
Hrvati razklani: ali naj prepovejo rdečo zvezdo

Pred dnevi je hrvaški svet za soočenje s preteklostjo, ki ga je lani imenovala hrvaška vlada, dvignil precej prahu v hrvaški javnosti.

Objavil je namreč dokument, v katerem je med drugim naštel osem spornih simbolov: ustaški simbol U, ustaška pozdrava »za dom spremni« in »za dom i poglavnika«, partizanski pozdrav »smrt fašizmu – svoboda narodu«, četniško kokardo, svastiko, rdečo petokrako zvezdo ter srp in kladivo.

Pri tem je svet še posebej izpostavil pozdrav »za dom spremni« (sl. pripravljeni za dom oziroma domovino) kot nedvoumno negativen, zaradi česar se ne sme pojavljati v javnih prostorih oziroma v javnosti. Edina izjema je, da lahko pozdrav v posebnih okoliščinah uporabljali veterani domovinske vojne.

V javnost je pricurljalo veliko informacij o tem, da so se v svetu pred objavo končnega dokumenta zelo kresala mnenja med »desnimi« in »antifašističnimi« člani sveta. Na koncu je bil sprejet kompromis, s katerim pa nekateri desni člani sveta niso zadovoljni.

Kot je v hrvaškem tedniku Globus zapisal član sveta Ivo Lučić, bi moral svet za soočenje s preteklostjo tudi simbole komunističnega totalitarizma razglasiti za popolnoma sporne simbole. Desni del svete namreč zagovarja stališče, da je potrebno iz javnih prostorov odstraniti tako fašistične kot komunistične simbole.

Simboli, kot je rdeča zvezda, so bili namreč zgodovinsko kompromitirani v času jugoslovanske komunistične vladavine in agresije JLA.