Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati razklani: ali naj prepovejo rdečo zvezdo

Deli na:
Hrvati razklani: ali naj prepovejo rdečo zvezdo

Pred dnevi je hrvaški svet za soočenje s preteklostjo, ki ga je lani imenovala hrvaška vlada, dvignil precej prahu v hrvaški javnosti.

Objavil je namreč dokument, v katerem je med drugim naštel osem spornih simbolov: ustaški simbol U, ustaška pozdrava »za dom spremni« in »za dom i poglavnika«, partizanski pozdrav »smrt fašizmu – svoboda narodu«, četniško kokardo, svastiko, rdečo petokrako zvezdo ter srp in kladivo.

Pri tem je svet še posebej izpostavil pozdrav »za dom spremni« (sl. pripravljeni za dom oziroma domovino) kot nedvoumno negativen, zaradi česar se ne sme pojavljati v javnih prostorih oziroma v javnosti. Edina izjema je, da lahko pozdrav v posebnih okoliščinah uporabljali veterani domovinske vojne.

V javnost je pricurljalo veliko informacij o tem, da so se v svetu pred objavo končnega dokumenta zelo kresala mnenja med »desnimi« in »antifašističnimi« člani sveta. Na koncu je bil sprejet kompromis, s katerim pa nekateri desni člani sveta niso zadovoljni.

Kot je v hrvaškem tedniku Globus zapisal član sveta Ivo Lučić, bi moral svet za soočenje s preteklostjo tudi simbole komunističnega totalitarizma razglasiti za popolnoma sporne simbole. Desni del svete namreč zagovarja stališče, da je potrebno iz javnih prostorov odstraniti tako fašistične kot komunistične simbole.

Simboli, kot je rdeča zvezda, so bili namreč zgodovinsko kompromitirani v času jugoslovanske komunistične vladavine in agresije JLA.