mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA vložile obtožnico proti dvema udeležencema poskusa državnega udara v Gambiji

Deli na:
ZDA vložile obtožnico proti dvema udeležencema poskusa državnega udara v Gambiji

Foto: Reuters

Ameriško pravosodno ministrstvo je vložilo obtožnico proti udeležencema poskusa državnega udara v Gambiji konec lanskega leta. V Baltimorju preganjajo 57-letnega Cherna Njieja, ki je bil predviden za vodjo prehodne vlade, v Minnesoti pa 46-letnega Papa Faala.

Poslovnež iz teksaškega Austina Njie je Gambijec z dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA, Faal pa je dvojni državljan ZDA in Gambije. Faal je preiskovalcem FBI priznal krivdo. Med drugim je razkril, da so udeleženci državnega udara hoteli na čelo države začasno postaviti Njieja, ki ni sodeloval v napadu na državni kongres, ampak je čakal na uspešen konec akcije.

Zarotniki so najprej nameravali napasti konvoj predsednika Yayhe Jammeha (na fotografiji) in ga prepričati v predajo ali ga ubiti. Jammeh je odpotoval iz Gambije in zarotniki so se odločili, da bodo napadli parlament v prestolnici Banju. Vendar načrt ni uspel, trije od le okoli deset zarotnikov, so padli pod streli varnostnih sil. Faal in Njie sta odpotovala nazaj v ZDA.

Jamme že 20 let s trdo roko vodi majhno državo na zahodu Afrike in Njie se je odločil, da je napočil čas za demokratične spremembe. Za zaroto je porabil svoj denar, s katerim je v ZDA kupil orožje in opremo ter vse skupaj pretihotapil v Gambijo. Ameriški zakon prepoveduje strmoglavljanje vlad, ki niso v vojni z ZDA. Njie ter Fall bosta po besedah ameriškega pravosodnega ministra Erica Holderja za dejanja odgovarjala.