stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA so od Hongkonga že zahtevale Snowdenovo izročitev

Deli na:
ZDA so od Hongkonga že zahtevale Snowdenovo izročitev

Foto: Reuters

Ameriški svet za nacionalno varnost je v soboto sporočil, da so od Hongkonga že uradno zahtevali, naj spoštuje pogodbo o izročitvah in nekdanjega pogodbenega analitika Ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) 29-letnega Edwarda Snowdena izroči ZDA.

Snowden se je zatekel v Hongkong, še preden sta časopisa Guardian in Washington Post pred dvema tednoma objavila informacije o obstoju dveh tajnih programov nadzora NSA. Snowden je razkril program nadzora nad telefonskimi komunikacijami Američanov in nad komunikacijami tujcev po internetu. Pet dni po objavi je zvezno tožilstvo na zveznem sodišču v Alexandrii v Virginiji že vložilo obtožnico proti Snowdenu.

Obtožnica ima le tri točke in sicer ga bremenijo nepooblaščenega posredovanja informacij o nacionalni obrambi, namerne komunikacije zaupnih obveščevalnih informacij in kraje vladne lastnine. Vsaka od treh točk prinaša s seboj do deset let zaporne kazni. Snowden je pogovoru za časopis South China Morning Post, ki je bil v soboto objavljen na spletni strani, izrazil upanje, da bo lahko ostal v Hongkongu, ker zaupa tamkajšnjim sodiščem in ljudem.

Ameriški mediji sicer navajajo trditve visokega predstavnika administracije predsednika ZDA Baracka Obame, da je bilo sporočilo Hongkongu zelo odločno. Vsebovalo naj bi grožnjo, da bo zavlačevanje z izročitvijo zapletlo dvostranske odnose in postavilo vprašanja o privrženosti vladavini prava v Hongkongu.

Ravno spoštovanje prava pa je tisto, ki lahko zavleče izročitev, če bo Snowden zaprosil za azil zaradi političnega pregona. Postopki pred sodišči Hongkonga lahko trajajo več let, na koncu pa bo imel glavno besedo Peking. Kitajske oblasti lahko posredujejo in Hongkongu ukažejo izročitev oziroma jo prepovedo. Snowden naj bi sicer razmišljal tudi o zatočišču na Islandiji, ki z ZDA nima sporazuma o izročitvah.