Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA naj bi zavračale izdajo vizumov delegaciji Venezuele za Združene narode

Deli na:
ZDA naj bi zavračale izdajo vizumov delegaciji Venezuele za Združene narode

Foto: Reuters

Venezuelski predsednik Niciolas Maduro je obtožil ZDA, da nočejo izdati vizumov delegaciji Venezuele za zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov prihodnji teden v New Yorku. Poleg tega so v Caracasu ZDA obtožili tudi, da preprečujejo prelet Madura preko Puerto Rica na njegovi načrtovani poti na Kitajsko.

Kot je v ognjevitem nagovoru dejal Maduro, ZDA zavračajo izdajo vizuma njegovemu ministru Wilmerju Barrientosu, sicer generalmajorju venezuelske vojske, in drugim članom predvidene delegacije. "Tega ne bomo mirno sprejeli," je zatrdil. Ni pa povedal, ali se bo tudi sam udeležil zasedanja GS ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Venezuelski zunanji minister Elias Jaua je medtem obtožil ZDA tudi, da preprečujejo prelet Madura preko Puerto Rica, ki je ameriško ozemlje, na njegovi načrtovani poti na Kitajsko. Kot je dejal, je to dodaten dokaz "agresije ameriškega imperializma proti bolivarski republiki", poroča nemška tiskovna agencija dpa.


V ZDA se zaenkrat na te obtožbe Caracasa še niso odzvali. Maduro pa je dejal, da je to, "da kakemu predsedniku države preprečujejo prelet zračnega prostora ozemlja, ki so ga kolonizirali, huda napaka". Maduro naj bi obisk na Kitajskem začel v soboto, Caracas pa je nameraval zapustiti danes.

Zunanji minister Jaua je še poudaril, da ni bilo podanega nobenega razloga, zakaj ZDA odrekajo pravico do preleta. Zato to v Venezueli razumejo kot dejanje agresije, je dejal. Dodal pa je še, da to ne bo preprečilo poleta predsednika proti Kitajski, ampak bodo našli druge poti.

V začetku julija je bolivijski predsednik Evo Morales doživel podobno usodo, ko je moral na povratku iz Moskve v La Paz pristati na Dunaju. Tedaj mu je več držav odreklo pravico do preleta, ker naj bi - kot so domnevali - imel tajne podatke ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna. To se je kasneje izkazalo za neresnično.