sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški minister. Pariški napad "verjetno ni zadnji", grožnja Evropi je "zares resna"

Deli na:
Nemški minister. Pariški napad "verjetno ni zadnji", grožnja Evropi je "zares resna"

Foto: Reuters

Teroristični napadi v Parizu so morda le del serije napadov, ki jih Islamska država (IS) načrtuje v Evropi, je opozoril nemški notranji minister Thomas de Maiziere. Kot je posvaril, je grožnja Nemčiji in Evropi "zares resna".

"Na osnovi vsega, kar doslej vemo, je bil Pariz rezultat - ali del - koordinirane serije napadov t. i. Islamske države," je na zasedanju nemškega zveznega kriminalističnega urada BKA v Mainzu menil de Maiziere. Če bo to dokončno potrjeno, "bo to prvi napad IS v Zahodni Evropi, a verjetno ne zadnji", je nadaljeval. "Kdor vidi svobodo kot grožnjo, bo vedno proti nam," je še ocenil in dodal, da absolutne varnosti ne bo nikoli," poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi direktor ameriške Cie John Brennan je v ponedeljek podobno menil, da petkovi napadi v Parizu "niso bili enkraten dogodek", in izrazil pričakovanje, da IS pripravlja še več tovrstnih operacij.

Vodja BKA Holger Münch je medtem v Mainzu izjavil, da po torkovem terorističnem alarmu v Hannovru trenutno nimajo konkretnih namigov o kakih drugih načrtovanih napadih v Nemčiji. A tudi on je podobno kot de Maiziere opozoril, da je situacija potencialno nevarna.

Kot je še pojasnil, je islamistični terorizem v Evropi z napadi v Parizu dosegel novo raven. Orožje in cilji napadalcev v Franciji namreč nakazujejo na "daljše, konspirativno načrtovanje" napadov. Prvi mož BKA tudi napoveduje dolg boj proti tej grožnji: "Ne pripravljamo se na sprint, ampak na tek na dolge proge."

De Maiziere je sicer včeraj branil tudi odločitev za torkovo odpoved prijateljske nogometne tekme med Nemčijo in Nizozemsko, saj so imeli konkretne namige o napadu prav na tej tekmi.

Je pa obenem minister zatrdil, da to ne pomeni podobnih odpovedi v prihodnosti in da ne gre za neko vzorčno odločitev, ampak bodo te sprejemali v vsakem konkretnem primeru posebej, pri čemer bo glavni kriterij varnost prebivalstva.