feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

ZDA, Mehika in Kanada podpisale prenovljeni sporazum o prosti trgovini

Deli na:
ZDA, Mehika in Kanada podpisale prenovljeni sporazum o prosti trgovini

trump trudeau - Foto: twitter

Predstavniki ZDA, Mehike in Kanade so včeraj v mehiški prestolnici podpisali prenovljeni trgovinski sporazum, ki bo nadomestil dosedanji sporazum o prosti trgovini na območju Severne Amerike (Nafta) iz leta 1994. Spremembe je zahteval ameriški predsednik Donald Trump, češ da je Nafta preveč v prid Mehiki.

Pogajanja o novem sporazumu so trajala več kot dve leti, med drugim pa so vanj vnesli spremembe glede delavske zakonodaje v Mehiki. Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je ob podpisu dejal, da so s spremembami naredili "najboljši trgovinski sporazum v zgodovini", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Gre za pritegnitev več investicij v Severno Ameriko. In če bodo investicije, bo tudi rast, če bo rast, bo blagostanje," pa je dejal mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador. Kot je dodal, sporazum prinaša tudi izboljšanje pogojev dela, ki bodo koristili delavcem v Kanadi, ZDA in Mehiki.

Potrditev sporazuma je v ameriškem kongresu odvisna od demokratske večine v predstavniškem domu. Konec preteklega tedna je nekaj največjih sindikatov v ZDA potrdilo, da so na pogajanjih o spremembah sporazuma uspeli dodati dovolj varovalk za zaščito delavskih pravic.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je včeraj napovedala skorajšnjo potrditev sporazuma v kongresu, vodja senatnih republikancev Mitch McConnell pa je nato sporočil, da bo potrjevanje sporazuma na vrsti šele po postopku proti predsedniku Donaldu Trumpu, torej ne pred januarjem.

loading...
Loading...