1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA izgnale dva venezuelska diplomata

Deli na:
ZDA izgnale dva venezuelska diplomata

Foto: Reuters

ZDA so konec minulega tedna dva diplomata Venezuele razglasile za nezaželeni osebi in ju poslale domov. Gre za dva nižja uradnika veleposlaništva v Washingtonu in konzulata v New Yorku, ki sta žrtvi izgona dveh ameriških vojaških atašejev iz Caracasa zaradi domnevnega vohunjenja.

ZDA so s povračilnim ukrepom izgona dveh venezuelskih diplomatov počakale do petkovega pogreba pokojnega predsednika Huga Chaveza. Venezuela je malce pred Chavezovo smrtjo za posledicami raka izgnala dva atašeja ameriških zračnih sil, ker naj bi vohunila za ZDA.

Odnosi med ZDA in Venezuelo so napeti vse odkar je bil Chavez leta 1998 prvič izvoljen za predsednika. Še posebej pa leta 2002, ko je propadel državni udar proti Chavezu, ki je ZDA obtožil, da so udar financirale in podprle.

Državi sta v svojih prestolnicah od leta 2010 tudi brez veleposlanikov. Venezuela ni hotela sprejeti novega veleposlanika ZDA zaradi kritičnih izjav do vlade, ZDA pa so nato pregnale iz Washingtona veleposlanika Venezuele.

Z nafto bogato državo sedaj do aprilskih volitev vodi Chavezov naslednik, podpredsednik Nicolas Maduro, ki se bo na volitvah pomeril z voditeljem opozicije Henriquejem Caprilesom. V primeru Madurove zmage se odnosi z Washingtonom najbrž ne bodo izboljšali, saj jih je še prejšnji teden posredno obtožil zastrupitve Chaveza.