Revija Reporter
Svet

ZDA EU grozijo z novimi carinami na olive, pivo, gin in tovornjake

STA

25. jun. 2020 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

ZDA grozijo EU in Veliki Britaniji z uvedbo novih carin. Administracija predsednika Donalda Trumpa namerava uvesti ali zvišati carine na blago v vrednosti 3,1 milijarde dolarjev, med drugim na olive, pivo, gin in tovornjake, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Namero ocariniti uvoz iz EU in Velike Britanije razkriva sporočilo za javnost, ki so ga v torek zvečer poslali iz urada ameriškega trgovinskega predstavnika. Natančneje bi carine prizadele francoski, nemški, španski in britanski izvoz.

Gre namreč za nov ameriški korak v bitki med ZDA in Evropo zaradi podpore letalskima proizvajalcema Airbus in Boeing. Obe strani se medsebojno obtožujeta nedovoljene podpore domačemu proizvajalcu.

Torkova izjava sicer napoveduje enomesečno obdobje javnega posvetovanja, ki naj bi se zaključilo 26. julija. Po tem bo ameriška stran sprejela dokončno odločitev o morebitni uvedbi carin na dobrine, kot so olive, pivo, gin in tovornjaki, ter povišanju že obstoječih carin na izdelke, kot so letala, sir in jogurt.

Do zaostrovanja trgovinskih odnosov prihaja v zelo občutljivem obdobju, ko sta tako evropsko kot ameriško gospodarstvo šele začela okrevanje po krizi zaradi novega koronavirusa.

Tudi na to je v prvem odzivu spomnila Evropska komisija. Ta je izrazila zaskrbljenost nad namerami Washingtona. "Predlagani ukrepi bi bili zelo škodljivi," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali v komisiji.

"Povzročili bi negotovost za podjetja in nepotrebno gospodarsko škodo na obeh straneh Atlantika. To je še posebej tako v času, ko podjetja skušajo premagati gospodarske težave po koronski krizi," so opozorili v Bruslju in ocenili, da bi dodajanje novih izdelkov na seznam lahko celo preseglo dovoljen obseg povračilnih carin, ki jih v zgodbi o Airbusu in Boeingu dovoljuje Svetovna trgovinska organizacija.