1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA bodo nadaljevale z zračnimi napadi na sunitske skrajneže v Iraku

Deli na:
ZDA bodo nadaljevale z zračnimi napadi na sunitske skrajneže v Iraku

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je dejal, da so zlomili obroč sil Islamske države Iraka in Levanta (Isil) okrog gore Sindžar na severu Iraka, zato pomoč beguncem iz zraka po njegovem ni več potrebna. Je pa napovedal nadaljevanje letalskih napadov na sunitske skrajneže.

Obama je v izjavi novinarjem med dopustom v Massachusettsu povedal, da so ZDA pomagale rešiti več tisoč ljudi z gore Sindžar, kamor so se zatekli pred islamskimi skrajneži. Večinoma je šlo za pripadnike etnične manjšine jazidov, ki jih je Isil želel spreobrniti v sunitsko različico islama, v nasprotnem primeru pa jim je grozil s smrtjo.

"Položaj na gori se je zelo izboljšal. Zlomili smo obroč Isila in ljudem pomagali priti na varno," je dejal Obama, a ob tem dodal, da se ameriško posredovanje še ni končalo. "Nadaljevali bomo zračne napade, kjer bo potrebno zaščititi ameriško osebje in objekte v Iraku. Skupaj s partnerji pa bomo zagotovili humanitarno pomoč na severu Iraka, kjerkoli bomo lahko," je dejal.

Predsednik ZDA je ponovil, da ne bo več pošiljal vojakov v boj v Irak. Dodal je, da so beguncem na gori Sindžar z letali dostavili več kot 114.000 obrokov in več kot 120.000 litrov vode. Na gori naj bi bilo le še okrog 4500 jazidov, od katerih je polovica lokalnih pastirjev, ki bodo tam tudi ostali.