Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sunitski skrajneži v Siriji in Iraku ubili več sto ljudi

Deli na:
Sunitski skrajneži v Siriji in Iraku ubili več sto ljudi

Foto: Reuters

Tako iz Sirije kot Iraka prihajajo poročila o novih grozodejstvih sunitskih skrajnežev iz Islamske države (IS). Na vzhodu Sirije naj bi v zadnjih dveh tednih ubili prek 700 pripadnikov enega od tamkajšnjih plemen, na severu Iraka pa približno 100 moških iz vrst jazidov, ki se niso hoteli spreobrniti v islam.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so džihadisti v sirski provinci Deir Ezor poboje izvedli v zadnjih dveh tednih, med žrtvami je nekaj več kot 100 borcev, preostali so bili civilisti. Usoda preostalih 1800 članov plemena Šajtat je neznana, navaja observatorij s sedežem v Londonu, ki podatke pridobiva iz široke mreže aktivistov in zdravstvenih delavcev v Siriji.

Spopadi med sunitskim plemenom in džihadisti so izbruhnili, ker je dogovor med stranema propadel. Pleme naj bi tako najprej pristalo, da Islamski državi ne bo nasprotovalo, če njeni člani ne bodo napadali ali nadlegovali pripadnikov plemena. A skrajneži so prijeli tri izmed njih, češ da so kršili dogovor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Islamska država je sicer zavzela večji del province Deir Ezor, del njihovega junija razglašenega kalifata, ki obsega tudi obsežna območja na severu Iraka.


Tudi od tam prihajajo poročila o nasilju skrajnežev. V bližini mesta Sindžar so ubili približno 100 jazidskih moških, ki se niso hoteli spreobrniti v islam. Ubili so jih v petek, medtem so ženske in otroke prepeljali na neznani kraj, navedbe preživelih navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Skrajneži so v zadnjih tednih zavzeli številna mesta na severu Iraka, kjer živijo manjšinski kristjani in jazidi. Oboji so množično bežali z domov. Jazide IS obravnava kot častilce hudiča in tiste, ki so ostali na svojih domovih, postavlja pred izbiro spreobrnitve v islam, sicer jim grozi smrt.

Na pomoč kurdskim borcem, ki na severu Iraka vodijo protiofenzivo, so priskočila ameriška letala, ki napadajo položaje skrajnežev, oboroževanje napovedujejo tudi države članice EU.

Podobni pozivi k pomoči sicer sedaj prihajajo tudi iz Sirije. "V imenu človečnosti pozivam Združene narode in vse države, ki verjamejo v svobodo, začenši z ZDA, naj ukrepajo v Siriji tako, kot so to storile v iraškem Kurdistanu," je v soboto v Turčiji dejal vodja opozicijske Sirske nacionalne koalicije Hadi al Bahra.