zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zbor za republiko: Vlada naj odkrito obsodi delovanje Rusije v Ukrajini

Deli na:
Zbor za republiko: Vlada naj odkrito obsodi delovanje Rusije v Ukrajini

Foto: Reuters

Zbor za republiko je danes opozoril na nedopustnost vojaškega poseganja Rusije v Ukrajino in menil, da sta Evropa in svet soočena z agresijo, ki ogroža svetovni mir in lahko pripelje tudi do jedrskega spopada. Vlado poziva, da odkrito obsodi delovanje Rusije v Ukrajini in sodeluje z državami EU za mirno rešitev krize.

Po mnenju Zbora za republiko je prikrito ali neprikrito vojaško poseganje Rusije v Ukrajino nedopustno, ruske sile pa se morajo takoj umakniti iz Ukrajine. Rusija mora tudi zaustaviti prehajanje orožja in bojevnikov s svojega ozemlja.

Vse strani bi morale po prepričanju Zbora za republiko v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom nemudoma podpreti in olajšati delo mednarodnih humanitarnih organizacij, pri čemer bi morale države, ki prispevajo pomoč, delovati ob popolnem spoštovanju suverenosti ukrajinske vlade in ob njenem soglasju.

Kot so še zapisali v sporočilu, podpirajo prizadevanja oblasti v Ukrajini, da vzpostavijo nadzor nad svojimi mejami in ozemljem, pa tudi prizadevanja mednarodne skupnosti za takojšnjo uresničitev mirovnega načrta ukrajinskega predsednika Petra Porošenka.

Po njihovem prepričanju je nujno poiskati trajno politično rešitev, ki bo temeljila na spoštovanju suverenosti, ozemeljske celovitosti, enotnosti in neodvisnosti Ukrajine, z evropskim standardom zaščite pravic manjšin.



Odhajajočo, predvsem pa novo vlado v Zboru za republiko pozivajo, da odkrito obsodi vojaško posredovanje Rusije in da enotno z državami EU sodeluje pri naporih za mirno rešitev ukrajinske krize. Enotnost EU po njihovem prepričanju pomeni močan instrument odvračanja Rusije od agresije, prav tako sankcije.

Odzvali so se tudi na povabilo na razgovor predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja premierki, ki opravlja tekoče posle, Alenki Bratušek, ki da je v popolnem nasprotju s temeljnimi načeli evropske demokracije. Kot navajajo, je med drugim vlada Bratuškove zunanjo in obrambno politiko iz evroatlanskih povezav usmerila v približevanje Rusiji, Bratuškova pa da se je izkazala kot zagovornica skrajno levičarskih protievropskih idej.

Zbor za republiko poziva mandatarja Mira Cerarja, da takoj po imenovanju vlade iz imenovanja umakne vse tri predlagane kandidate, Junckerja, da Bratuškove ne uvršča na kandidatne liste za komisarje, poslance Evropskega parlamenta pa, da njeno morebitno kandidaturo zavrnejo že na parlamentarnih zaslišanjih.

Kot ocenjujejo v Zboru za republiko, bi imenovanje Bratuškove za evropsko komisarko okrepilo evroskepticizem znotraj Slovenije in negativno vplivalo na kredibilnost evropskih institucij.