Revija Reporter
Svet

Zastrupitev agenta Skripala: o ruski krivdi zdaj govori tudi Trump

STA

14. mar. 2018 6:00

Deli na:

Vojska naj bi pomagala s svojimi strokovnjaki za kemično orožje in dekontaminacijo ter odstranjevanje bomb.

Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je včeraj ocenil, da je videti, da je zastrupitev dvojnega agenta v Veliki Britaniji Sergeja Skripala delo Rusije. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je medtem dejal, da bi bila kakršnakoli ruska vpletenost v zastrupitev zelo resna zadeva, kar je kasneje poudarila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

"Zdi se mi, da bi lahko bila Rusija, glede na vse dokaze, ki jih imajo. Theresa May bo danes govorila z menoj (...) Takoj ko bomo dobili podatke, in če se bomo strinjali z njimi, bomo obsodili Rusijo," je napovedal predsednik ZDA, poroča francoska tiskovna agencija.

Gabriel je medtem po pogovorih z britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom dejal, da je Nemčija solidarna z Veliko Britanijo in da je Berlin v tesnem stiku z britansko vlado. "Naj bo jasno, storilce je potrebno privesti pred roko pravice. Če bo potrjeno, da je zadaj Rusija, bo to zelo resna zadeva," je še dejal.

Kot "zelo resne" pa trditve Londona, da za zastrupitvijo stoji Moskva, obravnava tudi nemška kanclerka. "Zdaj mora Rusija hitro odgovoriti na upravičena vprašanja britanske vlade," je sporočila po telefonskem pogovoru z Mayevo.

Britanska premierka je v ponedeljek dejala, da je za zastrupitev najverjetneje odgovorna Rusija. Na Otoku so celovito pojasnilo Moskve pričakujejo do konca včerajšnjega dne. V nasprotnem primeru bodo sklepali, da je šlo v primeru napada na Skripala za "nezakonito uporabo sile Rusije proti Združenemu kraljestvu" in bodo v odgovor sprejeli "niz ukrepov".