Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

(VIDEO) Zaradi žaljenja in groženj s smrtjo ovaden hrvaški poslanec

Deli na:
(VIDEO) Zaradi žaljenja in groženj s smrtjo ovaden hrvaški poslanec

Poslanec hrvaške stranke Živi Zid Branimir Bunjac. - Foto: YouTube

Zagrebška policija je kazensko ovadila 47-letnega poslanca opozicijske stranke Živi Zid Branimirja Bunjaca zaradi suma prisile in grožnje s smrtjo štirim varnostnikom v hrvaškem saboru. Bunjac je med saborsko sejo v začetku aprila vulgarno žalil varnostnike in jim grozil s smrtjo.

Bunjac je verbalno napadel varnostnike med razpravo o interpelaciji proti hrvaški vladi, ki jo je sprožila največja opozicijska stranka SDP zaradi neizvajanja strukturnih reform. Po opravljeni razpravi sklep opozicije o odpoklicu vlade pričakovano ni bil izglasovan.

Razpravo je zaznamoval Bunjačev incident, ki se je zgodil v zgodnjih jutranjih urah 5. aprila, ko je podpredsednik sabora Milijan Brkić (HDZ) od saborskih varnostnikov zahteval, naj iz dvorane odstranijo poslanca Živega zidu Ivana Pernarja. Ta se ni držal teme razprave, temveč je vztrajal pri razpravi o zaporni kazni za nekdanjega hrvaškega premierja in predsednika HDZ Iva Sanaderja.

Tako so iz saborja odstranili Pernarja:


Pernarjev strankarski kolega Bunjac se je razjezil, ko so varnostniki začeli nositi Pernarja iz dvorane, ter jim skušal to tudi fizično preprečiti, poleg tega je želel dogodek posneti z mobilnim telefonom. Varnostniki so skušali Bunjacu odvzeti mobitel, ker poslovnik ne dovoljuje niti snemanja niti fotografiranja njihovega posredovanja. Ob tem je Bunjac vulgarno žalil varnostnike in jim grozil, da "ne bodo živi zapustili poslopja parlamenta".


Bunjac danes ni želel komentirati kazanske ovadbe. Za novičarski portal index.hr je povedal, da "ni bilo nobene prisile niti grožnje s smrtjo, temveč je šlo za verbalni incident v stanju afekta". Meni, da tovrstnih incidentov v saboru ne bo več, če podpredsedniki sabora iz vrst HDZ ne bodo naročali varnostnikom, naj poslance nesejo iz sejne sobe. Varnostniki so doslej največkrat iz sejne sobe nesli prav Pernarja, ki ni upošteval opominov predsedujočih na seji.

Iz sabora so po incidentu sporočili, da varnostniki niso kršili nobenih pravil. Obnašanje Bunjaca so enotno obsodili mnogi poslanci iz vrst vladajoče večine in opozicije.

Medtem so v ločenem primeru kazensko ovadili tudi Brkića zaradi kaznivih dejanj "proti računalniškim sistemom, programom in podatkom v škodo več oseb". Brkić je tudi namestnik predsednika HDZ Andreja Plenkovića.