Revija Reporter
Slovenija

Družba Galekom zanika, da bi njeni varnostniki maltretirali prosilce za azil na Viču

STA

6. avg. 2019 15:37 Osveženo: 15:42 / 06. 8. 2019

Deli na:

Azilni dom Vič.

Bobo

V družbi Varovanje Galekom, ki skrbi za varovanje v azilnem domu na Viču, so poudarili, da je primarna naloga varnostnikov vzdrževanje varnosti in reda. Na voljo imajo dovoljene varnostne ukrepe, ki se jih poslužujejo samo takrat, ko ocenijo, da je to nujno in sorazmerno z nastalo situacijo. Zavrnili so očitke o neprimernem obnašanju varnostnikov.

"Tako naša družba kot vodje varnostnikov na posameznem objektu izredno pazijo, da pri izvajanju storitve varovanja ne prihaja do kakršnihkoli zlorab varovalnih ukrepov. Nihče od varnostnikov zato ne kriči na prebivalce azilnih domov, jih ne maltretira ali se do njih grdo obnaša," so v družbi zapisali v odzivu na današnje očitke iniciative prosilcev za azil glede neprimernega odnosa nekaterih varnostnikov v azilnem domu Vič.

Poudarili so, da vsi varnostniki v azilnih domovih delujejo profesionalno ter dajejo velik poudarek na razumevanju in človečnosti. "Žal pa se vseh incidentov ne da povsem preprečiti, saj so razmere pogosto tako napete, da za sprožitev incidenta s strani kakšnega od prebivalcev zadostuje že najmanjši povod," so navedli v sporočilu za javnost.

Ob tem so opisali dogodek, ki se je zgodil 25. julija zgodaj zjutraj. Kot so zapisali, je eden od prebivalcev imel v posesti dva noža, pri čemer je z enim od njih grobo napadel varnostnika.

"Napadeni varnostnik je skupaj s kolegi zelo profesionalno ter v skladu s predpisi situacijo umiril brez kakršnihkoli poškodb katerega koli udeleženca ali očividca dogodka, žal pa je pri tem uporabil plinski razpršilec, kar sicer predstavlja dovoljeni in sorazmerni ukrep pri tovrstnih incidentih," so navedli.

Varnostnik je takoj podal poročilo o nastalem dogodku, Galekom pa je sestavil poročilo o uporabi ukrepov. O dogodku sta bila obveščena tudi policija in urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov.

"Ni nepomembno, da je kakršnakoli posest ostrih predmetov, še posebej nožev, v azilnih domovih prepovedana, s čimer so vsi prebivalci azilnih domov seznanjeni," so izpostavili. Po njihovih navedbah je šlo za grobo kršitev predpisov in zakonodaje s strani prebivalca azilnega doma, zaradi česar bo družba Galekom primorana vložiti tudi kazensko ovadbo glede njegovega ravnanja.

Izpostavili so tudi, da so 6. junija pri notranjem nadzoru izvajanja storitev varovanja v nekaterih domovih zaznali morebitne nepravilnosti pri delovanju določenih varnostnikov, ki da niso v celoti upoštevali hišnega reda. O tem so obvestili urad in policijo ter sprožili ustrezne disciplinske in delovnopravne postopke zoper vpletene varnostnike.

Glede tega teče tudi predkazenski postopek. Nikakor pa, kot so poudarili v družbi, ti dogodki niso povezani z dogajanjem 25. julija, saj so poskrbeli, da "varnostniki, na katere je takrat padla kakršnakoli senca suma", niso več opravljali poklica varnostnika pri njihovi družbi.