900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi udbovca Pekovića grožnje hrvaškemu premierju Milanoviću

Deli na:
Zaradi udbovca Pekovića grožnje hrvaškemu premierju Milanoviću

Foto: Reuters

Na spletnem družbenem omrežju Facebook so se pojavile grožnje s smrtjo hrvaškemu premieru Zoranu Milanoviću. Željko Č., ki se predstavlja za pripadnika "Tutine vojske", je Milanoviću zagrozil zaradi neizročitve nekdanjega agenta jugoslovanske tajne službe Josipa Perkovića Nemčiji, poroča spletni portal Index.hr.

"Ne bomo ga ubili, če ga izročite... Izročitev ali uboj Milanovića, izberi, tovariš. To je deal. Druge razprave ni," je zapisal Željko Č. v spletnem pogovoru z Denisom Šešljem, predsednikom zunajparlamentarne skrajnje desničarske Avtohtone - hrvaške stranke pravice (A-HSP). Tudi njemu je zagrozil: "Ti si veliko zlo, moramo te eliminirati."

Šešelj je o vsem skupaj obvestil policijo. Na notranjem ministrstvu so za Index.hr potrdili, da so prejeli prijavo, ki jo zdaj obravnavajo.

Nemčija izročitev Perkovića zahteva, ker naj bi bil vpleten v umor nekdanjega direktorja Ine in hrvaškega emigranta Stjepana Đurekovića leta 1983 na Bavarskem.

Hrvaška je tik pred vstopom v Evropsko unijo sprejela spremembe zakona o evropskem nalogu za prijetje, s katerim je Perkovića zaščitila pred izročitvijo.

Spremembe zakona, ki so jih v hrvaških medijih označili za "Lex Perković", so izzvale veliko negodovanja v hrvaški javnosti, kritike pa so prihajale tudi iz tujine, predvsem iz Nemčije. Evropska komisija je minuli teden Zagreb pozvala, da ji mora najkasneje do 23. avgusta sporočiti, kako bo izpolnil vse zahteve, ki izhajajo iz evropskega naloga za prijetje.