Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

»Dovolj ste kradli!« Anonymous vdrli na spletno stran hrvaške vlade

Deli na:
»Dovolj ste kradli!« Anonymous vdrli na spletno stran hrvaške vlade

Foto: Reuters

Hrvaška vlada je danes potrdila, da so aktivisti iz skupine Anonymous v sredo vdrli na njeno spletno stran, da pa vladne vsebine niso bile ogrožene. "Hacktivisti" niso zrušili vladne spletne strani, temveč so na njej pustili povezavo s spletno stranjo, na kateri so sporočili: "Dovolj ste kradli".

Iz hrvaške vlade so še sporočili, da so spletni aktivisti izkoristili varnostne pomanjkljivosti brskalnika na njeni spletni strani in s tem predstavili svoje vsebine. Kot so dodali, so v sredo pozno zvečer umaknili nezaželene vsebine in popravili pomanjkljivosti.

Aktivisti Anonymousa niso razkrili razloga za vdor na spletno stran hrvaške vlade, Večernji list pa na svoji spletni strani ocenjuje, da bi lahko šlo za maščevanje vladi zaradi uveljavitve sprememb kazenskega zakonika.

Nova zakonska določila predvidevajo do tri leta zapora za nepooblaščeni dostop do računalniških sistemov in informacij kot tudi za oviranje delovanja računalniških sistemov, poškodovanje podatkov ter nepooblaščeno prestrezanje in ponarejanje računalniških podatkov.



Za goljufije na spletu je predvidenih do osem let zapora, za žalitve in obrekovanja, tudi na forumih, pa zakon določa denarne kazni do 10.000 kun (1350 evrov).

Pripadniki Anonymousa so pred tedni vdrli na spletne strani Karlovačke banke in napovedali, da bodo napadali tudi druge banke na Hrvaškem. Med tarčami njihovih napadov so bile tudi spletne strani hrvaškega predsednika Iva Josipovića, zunanjega ministrstva, skupine navijačev splitskega Hajduka Torcida ter hrvaške škofovske konference.

Neznani heker je v sredo vdrl tudi na spletno stran hrvaškega katoliškega radia in pustil sporočilo, da gre za "medij, ki ga uporabljajo za poneumljanje že sicer neumne črede". Ob besedilu je pustil tudi ilustracijo inkvizicijskega trpinčenja.