peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Svet

Zaradi strahu pred brexitom si Britanci panično delajo zaloge

Deli na:
Zaradi strahu pred brexitom si Britanci panično delajo zaloge

Štiri možnosti: obstanek v enotnem trgu, carinska unija z EU in referendum o izstopnem dogovoru ter več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora. - Foto: Profimedia

Zaradi strahu pred brexitom brez dogovora skoraj petina Britancev kopiči zaloge hrane, pijače in zdravil, je pokazala danes objavljena raziskava finančnega podjetja Premium Credit. Skupna vrednost zalog skupaj znaša štiri milijarde funtov oziroma 4,3 milijarde evrov.

Skoraj 20 odstotkov od 1052 vprašanih je odgovorilo, da si zaradi strahu pred brexitom brez dogovora, ki je predviden 31. oktobra, pripravljajo zaloge hrane, pijače in zdravil. V povprečju vrednost teh zalog znaša 380 funtov oziroma 410 evrov na posameznika.

Od tistih, ki povečujejo zaloge, jih je 74 odstotkov kupilo dodatno hrano, 50 odstotkov zdravila, 46 odstotkov pa pijačo, navaja britanski časnik The Guardian.

Povečuje se tudi število uvoženih luksuznih avtomobilov, saj se bogati kupci bojijo carin, ki bi jih lahko prinesel brexit brez dogovora. V zadnjem letu je bilo uvoženih 3800 luksuznih vozil, kar je 16 odstotkov več kot v 12 mesecih pred tem, navaja pravno podjetje Boodle Hatfield. Ob izstopu brez sporazuma z EU bi se uvoz tovrstnih avtomobilov čez noč podražil za 32 odstotkov, so pojasnili.

Zaloge kopičijo tudi podjetja, med drugim veriga picerij Domino's, ki tretjino sestavin uvozi iz tujine, vključno s paradižnikovo omako.

Nova britanska vlada premierja Borisa Johnsona je odločena 31. oktobra izvesti brexit - z dogovorom z EU ali brez njega. Trenutno EU vztraja pri že izpogajanem ločitvenem sporazumu, ki vključuje tudi sporno irsko varovalo.

loading...
Loading...