stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi poročanja o pedofilskem kardinalu Pellu avstralske medije preganja tožilstvo

Deli na:
Zaradi poročanja o pedofilskem kardinalu Pellu avstralske medije preganja tožilstvo

Avstralski kardinal George Pell. - Foto: YouTube

Več deset avstralskih novinarjev in medijev se je v Avstraliji znašlo na zatožni klopi zaradi njihovega poročanja o sodnem procesu proti kardinalu Georgeu Pellu zaradi spolnih zlorab. Kot je danes poudarila obramba na sodišču, bi obtožbe na račun novinarjev in medijev lahko imele negativne posledice na javne pravosodne obravnave in demokracijo.

Kardinal Pell je bil marca letos zaradi spolne zlorabe dveh dečkov obsojen na šestletno zaporno kazen. Poročanje o njegovem sodnem postopku v kakršnikoli obliki v Avstraliji je bilo prepovedano, dokler sodišče ne objavi razsodbe. Tožilstvo je ocenilo, da novinarji niso v celoti spoštovali prepovedi.

Novinarjem v primeru, da jih bodo spoznali za krive, grozi pet let zapora, medijem pa globa 500.000 avstralskih dolarjev (316.000 evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Državno tožilstvo v avstralski zvezni državi Viktorija je na današnjem naroku na vrhovnem sodišču v Melbournu poimensko navedlo 23 novinarjev, urednikov, radijskih in televizijskih voditeljev ter 13 medijev. Nihče od njih se danes osebno ni pojavil na sodišču, sta pa jih skupno zastopala dva odvetnika. Naslednji narok bo 26. junija.

"Postopek sproža zelo resne obtožbe proti trinajstim medijskim organizacijam. Pomemben bo predvsem, če bo prišlo do obsodbe," je na sodišču dejal odvetnik Matthew Collins, ki zastopa medije. Dodal je, da v avstralski zakonodaji ni primera tovrstnih obtožb ter da odvetnika nista seznanjena s kakršnim koli primerom v Avstraliji, kjer bi bili uredniki ali novinarji krivi tovrstnih obtožb.