mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi niza okrutnih umorov, ki so jih zagrešili migranti, Avstrijci v zaostritev azilne zakonodaje

Deli na:
Zaradi niza okrutnih umorov, ki so jih zagrešili migranti, Avstrijci v zaostritev azilne zakonodaje

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Naša severna soseda Avstrija je od 1. januarja letos v samo osmih dnevih doživela štiri krvave napade, ki so terjali smrtne žrtve med ženskami. Kar tri od štirih umorov žensk so zagrešili priseljenci.

Zaradi teh napadov je avstrijski notranji minister Herbert Kickl (FPÖ) že napovedal zaostritev azilne zakonodaje. Kickl pričakuje, da se bodo z zaostritvijo azilne zakonodaje strinjale vse avstrijske stranke in ženske organizacije, piše Kronen Zeitung.

Tako Kickl med drugim predlaga vračanje sirskih prosilcev za azil v Sirijo, saj vojna tam ne poteka več na celotnem ozemlju in so veliki deli države varni.  

Avstrijsko notranje ministrstvo tudi načrtuje spremembo azilne zakonodaje, ki bo omogočala lažji odvzem statusa prosilca za azil nasilnim migrantom. Do zdaj je bil odvzem statusa mogoč v primeru hujših kaznivih dejanj, kot je umor, Kickl pa predlaga tudi odvzem statusa v primeru manjših deliktov.

Kicklove predloge o zaostritvi azilne zakonodaje je že podprl avstrijski kancler Sebastian Kurz (ÖVP). »Prosilci za azil, ki zagrešijo kazniva dejanja, morajo biti izgnani iz Avstrije, in sicer čim hitreje in ne glede na to, od kje prihajajo,« je poudaril.



Za Kurza je zdajšnja ureditev, ki predvideva izgon le v primeru hujših kaznivih dejanj, zelo problematična in je v nasprotju tako z zdravim razumom kot s pričakovanji Avstrijcev.

Eden od zgoraj omenjenih napadov se je zgodil v Dunajskem Novem mestu (Wiener Neustadt), v katerem je 19-letni sirski prosilec za azil Yazan A. zadavil svoje nekdanje dekle, 16-letno domačinko Manuelo K.

V drugem napadu je v kraju Amstetten 37-letni moški turških korenin Senol D. z nožem umoril svojo 40-letno ženo Aurelio S. Senol, ki je avstrijski policiji znan kot islamski fundamentalist, je svojo ženo umoril s kuhinjskim nožem v njunem domu in to vpričo treh od njunih štirih otrok. Senol je nesrečno Aurelio zabodel kar 38-krat.

V tretjem napadu, ki se je zgodil na glavni dunajski železniški postaj, je 21-letni Eyob B., ki je etiopskega rodu, z nožem do smrti zabodel svojo 25-letno sestro Eyerus E.