900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi koronavirusa na meji med Italijo in Avstrijo več ur ustavljena vlaka

Deli na:
Zaradi koronavirusa na meji med Italijo in Avstrijo več ur ustavljena vlaka

Slika je simbolična - Foto: /

Iz strahu pred novim koronavirusom sta bila v nedeljo na meji med Italijo in Avstrijo več ur ustavljena dva vlaka s skupno okoli 500 potniki. Razlog za preplah sta bili dve potnici z vročino in kašljem. V Avstriji se pojavlja celo ideja o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo, kjer so našteli že več kot 150 primerov okužb.

V Avstriji bo danes zasedal tudi posebni vladni štab z udeležbo zdravstvenega ministrstva in predstavnikov zveznih dežel, ki bo razpravljal o trenutnem stanju glede širjenja koronavirusa in sprejel morebitne odločitve. Te so po besedah notranjega ministra Karla Nehammerja odvisne od ocene strokovnjakov. Avstrijske varnostne oblasti sicer razmere obravnavajo zelo resno, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še dejal Nehammer.

Pojavlja se celo ideja o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo, a kot je pozno v nedeljo menil avstrijski zdravstveni minister Rudolf Anschober, to zaenkrat še ni potrebno. "Smo pa zelo v skrbeh, smo previdni in pozorni in bomo jutri stanje še enkrat preučili z vsemi strokovnjaki," je glede današnjega srečanja dejal za ORF.

Štab se bo na srečanju sestal ob 12.30, uro pozneje pa je predvidena izjava kanclerja Sebastiana Kurza, Nehammerja in Anschoberja.

Vodja svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer je sicer zaradi koronavirusa zahteval sklic sveta za nacionalno varnost in menil, da bi bilo treba omejiti potovanja iz prizadetih območij. "Malomarno je, da na mejah ne uvedemo nobenih ukrepov. Ko bo bolezen enkrat prišla v Avstrijo, bo prepozno," je dejal danes.

Zaskrbljenost zaradi hitrega širjenja virusa na severu Italije je sicer v nedeljo že vodila v zastoj železniškega prometa na meji med Italijo in Avstrijo. Na mejnem prehodu Brenner sta bila več ur ustavljena vlaka s potniki pretežno iz Nemčije in Avstrije, ki so potovali iz Italije.

Preplah sta sprožili potnici z vročino in kašljem, ki sta sicer morali izstopiti že v Veroni. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva sta bili na testiranju za novi koronavirus negativni.

Avstrijske oblasti so zeleno luč za nadaljevanje poti vlakov dale malo pred polnočjo. Številni so pot nadaljevali proti Münchnu, pri tistih, ki so izstopili v Avstriji, pa so oblasti zabeležile osebne podatke, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Razvoj razmer v Italiji sicer pozorno spremljajo tudi njen preostale sosede, vključno s Slovenijo. V Franciji se po besedah ministra za zdravje Olivierja Verana pripravljajo na morebitno epidemijo, češ da je možnost novih primerov bolezni v Franciji "zelo verjetna".

Izpostavil je povečanje števila laboratorijev, opremljenih z ustreznimi diagnostičnimi sredstvi za ugotavljanje okužbe - medtem ko so trenutno sposobni izvesti 400 testiranj na dan, jih bodo kmalu lahko izvedli več tisoč. Kot je še dejal v izjavi v nedeljo, bodo ob morebitnem širjenju "aktivirali" tudi okrog 70 dodatnih bolnišnic.

Kasneje je sicer še menil, da trenutno zaprtje meje z Italijo ne bi imelo smisla. "To ne bi imelo smisla, ker se virus ne ustavi na mejah," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Zaenkrat tudi ne veljajo nikakršne omejitve v prometu z Italijo.

Posebnih ukrepov kljub nekaterim pozivom še niso sprejeli niti v Švici, kjer pa zaskrbljenost vlada zlasti med prebivalci ob meji. V kanton Tessin denimo dnevno prihaja na delo približno 68.000 Italijanov, ki živijo v bližini meje.