Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Von der Leynova o Salvinijevih izjavah: Fizične ovire na meji niso v duhu EU

Deli na:
Von der Leynova o Salvinijevih izjavah: Fizične ovire na meji niso v duhu EU

Matteo Salvini - Foto: Evropski parlament

Fizične ovire na meji niso skladne z duhom EU, je poudarila kandidatka za predsednico Evropske komisije Ursula von der Leyen v odgovoru na vprašanje evropske poslanke Irene Joveve (LMŠ/RE) v povezavi z nedavnimi izjavami italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija o možnosti postavitve fizičnih ovir na meji med Slovenijo in Italijo.

Von der Leynova je v dogovoru na vprašanje Joveve, ali je Salvinijeva politika sprejemljiva, še izpostavila, da je močna zagovornica prostega gibanja oseb, ki je ena jedrnih vrednot EU. Fizične ovire na mejah niso skladne s schengnom in duhom EU, za odprte meje smo se borili v zadnjih 60 letih, je še dejala.

Joveva je predsedniško kandidatko vprašala tudi glede hrvaškega kršenja načel vladavine prava, konkretno evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Izrazila je pričakovanje, da se bo von der Leynova izogibala praksam svojega predhodnika Jean-Clauda Junckerja, pri čemer je izpostavila tudi primer generalnega sekretarja komisije Martina Selmayrja. Dejala je, da ne pričakuje, da se bo postavila na slovensko ali hrvaško stran, temveč da jo sprašuje za stališče glede tega primera nespoštovanja vladavine prava.

Von der Leynova je ohlapno odgovorila, da gre za primer, ki razen v Sloveniji in na Hrvaškem ni poznan. Izpostavila je, da se ne smemo preozko osredotočati na en sam primer, temveč se moramo zavedati, da se moramo vsi močno truditi za zaščito vladavine prava. Pri tem je izpostavila pomen razširitve procesa zaščite načela vladavine prava z instrumenti EU, tako da bo ta bolj transparenten in zrel ter da se bo laže izogniti pastem.