Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zaradi grožnje s strelskim napadom zaprte srednje šole v nizozemskem mestu

Deli na:
Zaradi grožnje s strelskim napadom zaprte srednje šole v nizozemskem mestu

Foto: Reuters

Okoli 20 srednjih šol v nizozemskem mestu Leiden je danes ostalo zaprtih, potem ko je nekdo na spletu objavil grožnjo s strelskim napadom na eni izmed njih. Vhode v šole varujejo oboroženi policisti, poročanje nizozemskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP. V povezavi z grožnjo je policija že aretirala bivšega učenca ene od šol.

Policija se je za zaprtje srednjih šol v mestu na zahodu države v dogovoru s tožilstvom, lokalnimi oblastmi in vodstvi šol odločila v nedeljo, potem ko se je na spletnem forumu pojavila "resna" grožnja s streljanjem.

Domnevni učenec ene izmed šol je na ameriški spletni strani 4chan.org zatrdil, da bo "jutri streljal na svojega profesorja in na toliko učencev, kot bo mogoče". "Gre za šolo v nizozemskem mestu, ki se imenuje Leiden, in uporabil bom devetmilimetrski colt defender," nadaljuje avtor sporočila.

Nizozemsko policijo so na sporočilo opozorili njihovi švicarski kolegi. Stopili so tudi v kontakt z ameriškim FBI, saj je šlo za objavo na ameriški strani.


Policija je kasneje v povezavi z grožnjo aretirala nekdanjega učenca Britanske šole. Ta je sporočila, da so prijetega oktobra 2011 izključili "zaradi incidentov, povezanih z njegovim vedenjem, in torej že več kot leto dni ne obiskuje šole". Šola sicer deluje v bližnjem mestu Voorschoten in je bila danes odprta.

Odprte so bile danes tudi osnovne šole v Leidnu, čeprav na nekaterih otrokom ne dovolijo, da bi se igrali zunaj, nekaj staršev pa se je odločilo otroke obdržati doma.

Vodstva šol se bodo danes vnovič sestala in odločila, ali bodo srednje šole v torek odprle vrata ali pa ostale še en dan zaprte.

Podobno grožnjo je leta 2009 na isti spletni strani objavil 18-letnik. Mladeniča, ki je zagrozil s streljanjem na šoli v mestu Breda na jugu države, so kmalu prijeli, zatrjeval pa je, da je šlo za šalo.