Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zapečatena investicija v slovenski del Južnega toka

Deli na:
Zapečatena investicija v slovenski del Južnega toka

Foto: Reuters

Predsednika slovenske in ruske vlade, Janez Janša in Dmitrij Medvedjev, sta na današnjem srečanju v Moskvi ocenila, da se odnosi med državama razvijajo zelo dobro, da pa bi jih lahko še nadgradili in okrepili. Strani sta danes dokončno potrdili tudi investicijo v slovenski del plinovoda Južni tok, ki bo ruski plin pripeljal v Evropo.  

Janša je na novinarski konferenci po pogovorih spomnil, da ga na obisku v Rusiji spremlja gospodarska delegacija, kar še dodatno potrjuje, da je gospodarsko sodelovanje eden od stebrov rusko-slovenskih odnosov.

Premier je ruske gospodarstvenike in politični vrh seznanil z ukrepi, ki jih v tem času sprejemamo v Sloveniji, da bomo lahko v prihodnjih mesecih znova stopili na pot gospodarske rasti in da bomo ustvarili ugodno poslovno okolje za tuje investicije.

Slovenija spodbuja prihod tujih investicij. "Potrebujemo nove investicije," je dejal Janša in spomnil, da ima Slovenija z investicijami iz Rusije dobre izkušnje in da so dobrodošle tudi v prihodnje.

V minulih 20 letih, odkar sta državi vzpostavili diplomatske odnose, je dvostransko sodelovanje preraslo v strateško partnerstvo. "Še zdaleč pa gospodarsko sodelovanje ni edino," je dejal slovenski premier in spomnil na tesne kulturne stike med državama.

Ti po njegovem mnenju pričajo, da ne gre zgolj za interesno sodelovanje, ampak tudi za sodelovanje dveh držav in narodov, ki delita številne skupne vrednote.

Janša je povedal tudi, da Slovenija kot članica EU ceni strateško sodelovanje in partnerstvo med Rusijo in unijo. "Znotraj tega podpiramo vse vrste sodelovanja, od varnostnega do kulturnega," je dejal in dodal, da Slovenija ceni tudi vlogo Rusije pri mirnem reševanju konfliktov v regiji.

Medvedjev, ki je Janšo sprejel v svoji rezidenci v Gorkiju, je današnje pogovore ocenil kot zelo pozitivne. Premiera sta glavno pozornost namenila trgovini in drugim gospodarskim zadevam, tudi investicijskemu sodelovanju, je povedal Medvedjev.

Ocenil je, da se rusko-slovenski odnosi na splošno razvijajo zelo dobro. Še posebej je izpostavil gospodarsko sodelovanje, spomnil pa je tudi, da državi povezujejo dolgo prijateljstvo, zgodovinski spomin in kulturna identiteta. Obljubil je, da bo ruska stran podpirala nadaljnji razvoj takšnega sodelovanja.

Strani sta danes dokončno potrdili tudi investicijo v slovenski del plinovoda Južni tok. Prvi mož ruskega plinskega giganta Gazprom Aleksej Miller, direktor družbe Plinovodi Marjan Eberlinc in namestnica direktorja Plinovodov Sarah Jezernik so v prisotnosti Janše in Medvedjeva podpisali sklep o končni investicijski odločitvi družbenikov podjetja Južni tok Slovenija, ki predstavlja dokončno odobritev gradnje slovenskega dela plinovoda Južni tok.

Medvedjev je ob tem dejal, da je prav energetika eno najpomembnejših področij sodelovanja med državama. "S skupnimi močmi tu napredujemo," je dejal in še posebej poudaril konstruktivno vlogo Slovenije v tem procesu. Realizacija projekta Južni tok bo po njegovem mnenju zelo pomembna za obe državi.

S podpisom končne investicijske odločitve sta bila zadovoljna tudi Janša in Eberlinc. "To pomeni, da se Slovenija nahaja na energetskem križišču Evrope, mislim predvsem na plinsko infrastrukturo, tako da ima tak podpis s tega vidika širši pomen ne samo za družbo Plinovodi, ampak tudi za Slovenijo," je za STA dejal Eberlinc.

Gradnja skoraj 2500 kilometrov dolgega plinovoda Južni tok, ki bo ruski plin prek Bolgarije, Srbije, Madžarske in Slovenije pripeljal v Italijo, se bo predvidoma začela decembra letos, končana pa naj bi bila do leta 2015. Naložba v Sloveniji, kjer gradnje ni pričakovati pred letom 2014, je vredna milijardo evrov. Preko Južnega toka bodo lahko v Evropo letno dobavili 63 milijard kubičnih metrov plina.

Miller je s podpredsednikom podjetja Comita Aljošo Ivančičem podpisal še delničarsko pogodbo o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Telekom.

Janša je s srečanjem pri Medvedjevu sklenil dvodnevni delovni obisk v Rusiji, ki je bil namenjen krepitvi dvostranskih odnosov med državama in gospodarskega sodelovanja. Že v ponedeljek ga je sprejel ruski predsednik Vladimir Putin, danes pa je Janša nagovoril tudi udeležence rusko-slovenske poslovne konference, na kateri so gospodarstveniki obeh držav iskali nove priložnosti za sodelovanje.