Revija Reporter
Svet

Zakaj si je Janša takoj po srečanju z Zelenskim naložil aplikacijo Telegram, ki so jo ustanovili Rusi?

Igor Kršinar
11 4.532

16. mar. 2022 10:56 Osveženo: 11:05 / 16. 3. 2022

Deli na:

Premierji Slovenije, Poljske in Češke v Kijevu

Urad ukrajinskega predsednika

Uporabniki aplikacije Telegram so bili včeraj ob 23.24 uri dobili pisk s sporočilom, da se ji je pridružil slovenski premier Janez Janša. To je mnoge presenetilo, saj gre za aplikacijo v ruskem solastništvu.

Pred tem se je namreč skupaj s poljskim in češkim kolegoma Mateuszom Morawieckim in Petra Fialo ter podpredsednikom poljske vlade Jaroslawom Kaczynskim v Kijevu srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, kateremu so izrazili podporo EU v obrambi proti ruski agresiji.

Aplikacijo Telegram sta ustanovila brata Nikolaj in Pavel Durov leta 2013, ki sta pred tem ustanovila rusko socialno omrežje VK, katerega sta zapustila leta 2014 po trditvah, da so ga prevzeli zavezniki predsednika Vladimirja Putina. Družba Telegram je registrirana na Britanskih Deviških otokih in v Dubaju, kjer ima tudi sedež, nekaj zaposlenih pa deluje tudi v ruskem Sankt Petersburgu.

Uporaba aplikacije Telegram naj bi bila podobno varna kot v primeru Signala

posnetek zaslona

Uporaba te aplikacije naj bi bila podobno varna kot v primeru Signala, zato samo rusko solastništvo še ne pomeni, da bi lahko pogovorom prisluškovala ruska tajna služba. Še zlasti, ker brata Durov nista v dobrih odnosih s Putinom. Možno je, da to omrežje zelo množično uporabljajo v Ukrajini in da se mu je Janša pridružil zaradi boljše komunikacije s predsednikom Zelenskim.