Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zahod ZDA se kuha v že drugem letošnjem vročinskem valu

Deli na:
Zahod ZDA se kuha v že drugem letošnjem vročinskem valu

Ekstremna vročina v Dolini smrti - Foto: Splet

Zahodni del ZDA je zajel drugi vročinski val letošnjega leta, ki sledi prvemu junijskemu valu. V Las Vegasu so v soboto namerili rekordnih 47 stopinj Celzija, v kalifornijski Dolini smrti pa že v petek 54 stopinj in v soboto 53 stopinj Celzija.

Hudo vročino spremljajo številni požari v naravi od Idaha preko Oregona, Nevade, Arizone in Kalifornije. V nedeljo je v Arizoni strmoglavilo manjše letalo, ki je nadziralo velik požar v podeželskem okrožju Mohave, pri čemer sta umrla oba člana posadke. Požar je sprožila strela severozahodno od Phoenixa.

Oblasti v zahodnih ameriških zveznih državah pozivajo ljudi, naj varčujejo z elektriko v času hudega vročinskega vala, ker so električna omrežja zaradi povečane uporabe klimatskih naprav preobremenjena. Zaradi požara v Oregonu ne delujejo trije daljnovodi do Kalifornije, ki je ostala brez 5500 megavatov elektrike. Požar je doslej uničil 580 kvadratnih kilometrov površine v nacionalnem parku Fremont-Winema.

Bolj proti jugovzhodu je izbruhnil požar zaradi dveh strel in 72 kilometrov severno od jezera Tahoe doslej uničil 339 kvadratnih kilometrov površine. V soboto je preskočil državno avtocesto 395, ki se je v nedeljo spet deloma odprla in v zaselku s 600 prebivalci Doyle uničil več poslopij. Požar poganjajo temperature ozračja okrog 37 stopinj Celzija.

V kalifornijskem Palm Springsu so v soboto namerili kar 49 stopinj Celzija, prebivalce pa k varčevanju z energijo pozivajo tudi v Nevadi. Več požarov, ki so jih povzročile strele, divja tudi v državi Idaho.