EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

sonja-plešnar Njena.si

'Vem, zakaj me ljudje obtožujejo, da sem ...

maribor gw Ekipa24.si

Težavam pa kar NI IN NI VIDETI KONCA, ...

Svet

Zahod ZDA se kuha v že drugem letošnjem vročinskem valu

Deli na:
Zahod ZDA se kuha v že drugem letošnjem vročinskem valu

Ekstremna vročina v Dolini smrti - Foto: Splet

Zahodni del ZDA je zajel drugi vročinski val letošnjega leta, ki sledi prvemu junijskemu valu. V Las Vegasu so v soboto namerili rekordnih 47 stopinj Celzija, v kalifornijski Dolini smrti pa že v petek 54 stopinj in v soboto 53 stopinj Celzija.

Hudo vročino spremljajo številni požari v naravi od Idaha preko Oregona, Nevade, Arizone in Kalifornije. V nedeljo je v Arizoni strmoglavilo manjše letalo, ki je nadziralo velik požar v podeželskem okrožju Mohave, pri čemer sta umrla oba člana posadke. Požar je sprožila strela severozahodno od Phoenixa.

Oblasti v zahodnih ameriških zveznih državah pozivajo ljudi, naj varčujejo z elektriko v času hudega vročinskega vala, ker so električna omrežja zaradi povečane uporabe klimatskih naprav preobremenjena. Zaradi požara v Oregonu ne delujejo trije daljnovodi do Kalifornije, ki je ostala brez 5500 megavatov elektrike. Požar je doslej uničil 580 kvadratnih kilometrov površine v nacionalnem parku Fremont-Winema.

Bolj proti jugovzhodu je izbruhnil požar zaradi dveh strel in 72 kilometrov severno od jezera Tahoe doslej uničil 339 kvadratnih kilometrov površine. V soboto je preskočil državno avtocesto 395, ki se je v nedeljo spet deloma odprla in v zaselku s 600 prebivalci Doyle uničil več poslopij. Požar poganjajo temperature ozračja okrog 37 stopinj Celzija.

V kalifornijskem Palm Springsu so v soboto namerili kar 49 stopinj Celzija, prebivalce pa k varčevanju z energijo pozivajo tudi v Nevadi. Več požarov, ki so jih povzročile strele, divja tudi v državi Idaho.

Loading...