Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zagrebško sodišče prižgalo zeleno luč za izročitev Perkovića Nemčiji

Deli na:
Zagrebško sodišče prižgalo zeleno luč za izročitev Perkovića Nemčiji

Foto: Reuters

Hrvaška bo Nemčiji izročila nekdanjega visokega uradnika jugoslovanske in hrvaške obveščevalne službe Josipa Perkovića, je po današnji enourni seji nepravnomočno odločilo zagrebško županijsko sodišče. Perkovićev odvetnik Anto Nobilo je napovedal, da se bo pritožil na vrhovno sodišče, ker ocenjuje, da je primer zastarel.

Nemčija zahteva izročitev Perkovića zaradi sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića na Bavarskem leta 1983.

Perkovića so prijeli, potem ko so na Hrvaškem s 1. januarjem uveljavili evropski priporni nalog brez časovne omejitve.

Časovna omejitev pripornega naloga je sicer lani povzročila večmesečni spor med Zagrebom in Brusljem. Opozicija je obtoževala levosredinsko vladno koalicijo, da je s spremembami zakona o pripornem nalogu - s katerim je omejila njegovo veljavnost - le nekaj dni pred vstopom države v EU 1. julija lani skušala preprečiti izročitev Perkovića, zato je zakon poimenovala "lex Perković".

Perkovića so dva dni po prijetju izpustili iz pripora do odločitve o izročitvi.



Poleg Perkovića so zaradi istega kaznivega dejanja prejšnjo sredo prijeli tudi drugega nekdanjega visokega uradnika jugoslovanske obveščevalne službe Zdravka Mustača, ki je bil nadrejen Perkoviću. Tudi njega so medtem izpustili iz pripora, o izročitvi Nemčiji pa bo v četrtek odločalo sodišče v Veliki Gorici.

Nobilo je napovedal, da se bodo, če ne bodo zadovoljni s pravnomočno razsodbo vrhovnega sodišča, pritožili tudi na ustavnem sodišču. Ocenjuje, da je primer "absolutno zastaral". Spomnil je, da so na Hrvaškem pred leti dvakrat zavrnili kazenske ovadbe proti Perkoviću zaradi umora Đurekovića.

Perković in Mustač tudi trdita, da sta žrtvi lažnega pričanje nekdanjega agenta jugoslovanske obveščevalne službe Vinka Sindičića na sojenju, ki je za umor Đurekovića potekalo v Nemčiji leta 2008. Zaradi umora Đurekovića je na dosmrtno ječo obsojen Krunoslav Prates.

Hrvaško vrhovno sodišče mora o morebitnih pritožbah Perkovića in Mustača odločiti v treh dneh po sprejemu dokumentov o odločitvi, so pojasnili postopek na zagrebškem županijskem sodišču. Morebitna pritožba na ustavnem sodišču pa bi preložila izvedbo pravnomočne razsodbe.