Revija Reporter
Svet

Za Putina je kandidat francoske desnice Fillon "prijatelj Moskve"

STA

22. nov. 2016 12:50 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes sporočil, da je ruski predsednik Vladimir Putin v dobrih odnosih z vodilnim predsedniškim kandidatom francoske desnice, nekdanjim premierjem Francoisom Fillonom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Dobre odnose sta vzpostavila, ko je bil Putin predsednik vlade," je povedal Peskov in dodal, da nameravata tudi v prihodnje ostati v dobrih odnosih.

Kremelj budno spremlja priprave na francoske predsedniške volitve. "Francija je naš partner, država s katero je Rusija v dobrih odnosih in s katero bi lahko v prihodnje še več sodelovali," je še dejal Peskov.

Nekdanji francoski premier Fillon je v nedeljo relativno presenetljivo zmagal na prvem krogu volitev francoskih republikancev za predsedniškega kandidata, vendar mora še v drugi krog, saj ni zbral več kot 50 odstotkov glasov, proti njemu se bo pomeril prav tako nekdanji premier Alain Juppe. Nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy pa je izpadel iz igre.

Ruski mediji prikazujejo Fillona kot prijatelja Moskve, ki bo pomagal pri izboljšanju odnosov Rusije z Zahodom, ki se je poslabšal po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim Rusiji. Ruski časopis Vedemosti je zapisal, da je Fillon francoski proruski kandidat, spletni medij Gazeta pa da je francoska različica Donalda Trumpa.

Fillon zagovarja bolj tesno sodelovanje z Rusijo in je izrazil tudi podporo sirski vladi Bašarja al Asada. Prihodnjo nedeljo bo na drugem krogu volitev francoske desnice postalo jasno, ali bo Fillon tudi zares predsedniški kandidat desnice.