nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za Merklovo naj bi bil Juncker "del problema" znotraj EU

Deli na:
Za Merklovo naj bi bil Juncker "del problema" znotraj EU

Foto: Getty Images

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je zaradi svojega ravnanja v dneh po odločitvi Britancev, da zapustijo EU, tarča številnih kritik. Med drugim naj bi tudi za nemško kanclerko Angelo Merkel predstavljal "del problema" znotraj EU, je za britanski časnik Sunday Times dejal eden izmed nemških ministrov.

"Juncker je že večkrat deloval proti skupnemu interesu, njegov odziv na britanski referendum pa je zelo škodljiv," je še dejal nemški minister, ki ni želel biti imenovan. Za Nemčijo pa je problematično tudi Junckerjevo mnenje o neodvisnosti Severne Irske in Škotske ter srečanje s škotsko prvo ministrico Nicolo Sturgeon v Bruslju, ki ga v Berlinu vidijo kot "nepotrebno provokacijo".

"Ni pravi čas za spore med institucijami," je še poudaril minister. "Vendar pa so pritiski za Junckerjev odstop vse večji in kanclerka Merklova se bo morala verjetno s tem soočiti prihodnje leto," je dodal.

K odstopu ga je kmalu po britanskem referendumu posredno pozval tudi češki zunanji minister Lubomir Zaoralek. "Predsednik Evropske komisije se mi trenutno ne zdi pravi človek za to mesto," je po pisanju britanskega časnika Independent dejal za češko televizijo.

"Nikogar ne želim pozivati k odstopu, vendar (...) bi moral v EU nekdo premisliti o odstopu, saj brexit predstavlja odgovornost, ki bi jo nekdo moral prevzeti," je izpostavil Zaoralek.

Junckerja so kritizirali tudi poljski, madžarski in estonski visoki predstavniki, še piše Independent.