pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za Češko je razdelitev prosilcev za azil po Evropi nesprejemljiva

Deli na:
Za Češko je razdelitev prosilcev za azil po Evropi nesprejemljiva

Foto: Getty Images

Češki premier Bohuslav Sobotka je včeraj zavrnil predloge Evropske komisije za reformo azilnega sistema. Kot je poudaril v sporočilu za javnost, je predlog uvedbe mehanizma za razdelitev prosilcev za azil popolnoma nesprejemljiv za češko vlado.

"Velik del držav članic, vključno z našo državo, je že večkrat zavrnil takšne ideje in meni, da je kontraproduktivno, da komisija znova daje na mizo mrtev projekt kvot," je dodal. Po njegovih besedah je minulo leto jasno pokazalo, da delitev beguncev ne prispeva k rešitvi krize, temveč, nasprotno, spodbuja begunce, da prihajajo v Evropo.

Evropska komisija je včeraj predlagala dve možnosti za reformo nedelujočega evropskega azilnega sistema, ki naj bi zagotovili bolj pošteno porazdelitev prosilcev za azil v EU. Prva pomeni dopolnitev sedanjega sistema, druga je korenitejša, obe pa predvidevata obvezno avtomatsko razporeditev prosilcev za azil med članice EU.

Prva možnost je dopolnitev veljavnega sistema z varovalom za zagotovitev poštene porazdelitve bremen. Če število prosilcev za azil preseže predhodno določen prag za državo, predvideva, da se po določenem ključu presežek porazdelili med druge članice.

Druga možnost predvideva korenitejšo, bolj revolucionarno reformo s ključem za že izhodiščno porazdelitev prosilcev za azil med članice na podlagi velikosti in ekonomske moči države ter njene absorpcijske zmožnosti ob upoštevanju družinskih vezi prosilcev.

Radikalnejša reforma predvideva tudi krepitev Evropskega azilnega podpornega urada (Easo), tako kadrovsko in proračunsko kot nadgradnjo njegovih nalog. Evropski urad naj bi na primer nadzoroval izvajanje reforme in uporabo porazdelitvenega ključa.