kuljaj jasna-m24 Odkrito.si

Jasna Kuljaj v toplicah doživela šok

karen mcdougal Svet24.si

Zajčica trdi, da je imela razmerje s Trumpom

Tiangong-1 Svet24.si

Kje bo v plamenih legel k večnemu počitku? ...

marjan šarec-volitve_prvi krog Svet24.si

Marjan Šarec: Na uho mi je prišlo nekaj, kar ...

Screenshot from 2018-03-20 11-44-20 Najstnica.si

Najboljši filmi o plesu

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj ima dovolj!

Svet

Čehi volijo predsednika: se bo Zeman ubranil izzivalca Drahoša?

Deli na:
Čehi volijo predsednika: se bo Zeman ubranil izzivalca Drahoša?

Foto: Wikimedia - Miloš Zeman

Na Češkem bodo danes in v soboto predsedniške volitve. Za ponovno izvolitev se poteguje dosedanji češki predsednik Miloš Zeman, ki pa ima v akademiku Jiriju Drahošu resnega protikandidata.

Skupno se bo za predsedniški položaj v prvem krogu potegovalo devet kandidatov. Morebitni drugi krog volitev bo čez dva tedna, 26. in 27. januarja.

Volišča bodo danes odprta od 14. do 22. ure, v soboto pa od 8. do 14. ure. Prve volilne projekcije je pričakovati v soboto popoldan.

V skladu z javnomnenjsko raziskavo češke televizije ČT naj bi sedanji predsednik Zeman v prvem krogu volitev dobil 42,5 odstotka podpore, njegov glavni protikandidat Drahoš pa 27,5 odstotka. V morebitnem drugem krogu naj bi slavil prav 68-letni bivši predsednik Češke akademije znanosti Drahoš.

Med preostalimi sedmimi kandidati, ki nimajo večjih možnosti za zmago, so med drugim bivši češki premier Mirek Topolanek, podjetnik in tekstopisec Michal Horaček, ki je obogatel s stavnico, ter menedžer Vratislav Kulhanek, ki je bil v preteklosti v vodstvu podjetij Robert Bosch in Škoda Auto.

Sedanji češki predsednik na volitvah nastopa kot kandidat Stranke državljanskih pravic (SPO), ki jo je sam ustanovil leta 2009. Drahoš je formalno neodvisen kandidat, a ga podpira krščansko demokratska KDU-ČSL.

Češki predsednik ima podobno kot v Sloveniji predvsem protokolarne dolžnosti brez formalnih političnih pooblastil. Poznavalci menijo, da ima predsednik, čigar portret visi v vsakem šolskem razredu, kljub temu pomemben vpliv na javno mnenje v državi.