princ william, princ harry, meghan markle, kate middleton Svet24.si

Tega Kate Midleton še danes ni odpustila Meghan ...

Užgorod Svet24.si

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji,...

slovenske-železnice, železniška-postaja-jesenice Necenzurirano

To je železniška postaja, ki nas bo stala 126 ...

bobnar lindav mnz Reporter.si

(EKSKLUZIVNO) Sova ovadila Bobnarjevo in Lindava

nik mujanovic Ekipa24.si

Sodišče izdalo začasno odredbo v sporu velikega...

Leonardo_Diffusion_XL_burning_planet_earth_due_to_supervolcano_2 Odkrito.si

Prerokbe, ki ledenijo kri v žilah

ronaldo Ekipa24.si

Ronaldo s pomočjo partnerja ogoljufal številne?!...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

WTO: Približujemo se svetovni recesiji

Deli na:
WTO: Približujemo se svetovni recesiji

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Generalna direktorica Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala meni, da svet zaradi vojne v Ukrajini, podnebne krize, naraščajočih cen energije in hrane ter pandemije covida-19 drvi v recesijo. Zato WTO poziva k radikalnim politikam za oživitev gospodarske rasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Mislim, da se približujemo svetovni recesiji," je dejala na odprtju foruma v Ženevi. Kot je poudarila, je treba začeti razmišljati o okrevanju in obnovitvi gospodarske rasti.

Opozorila je, da sta Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad (IMF) znižala napovedi svetovne gospodarske rasti, pri čemer tudi kazalniki trgovinske menjave "niso videti preveč dobro". "Imamo varnostne pretrese, podnebne pretrese, energetske pretrese, pretrese cen hrane, vse to pa države prizadene. Zato si ne moremo privoščiti, da bi delali po starem," je bila jasna.

Nekdanja nigerijska finančna in zunanja ministrica je ob tem pojasnila, da so se centralne banke znašle v stiski in nimajo veliko izbire glede nadaljnjega ukrepanja. "Centralne banke v resnici nimajo druge izbire, kot da zaostrujejo in zvišujejo obrestne mere - vendar so posledice za nastajajoče trge in države v razvoju precej hude," je dejala.

Meni, da morajo centralne banke ugotoviti, ali je inflacija posledica močnega povpraševanja ali pa je rast cen povezana s strukturnimi težavami na strani ponudbe. Generalno direktorico WTO najbolj skrbi, kako zagotoviti zanesljivo preskrbo s hrano in dostop do energije, navaja AFP.