Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

WTO: Približujemo se svetovni recesiji

Deli na:
WTO: Približujemo se svetovni recesiji

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Generalna direktorica Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala meni, da svet zaradi vojne v Ukrajini, podnebne krize, naraščajočih cen energije in hrane ter pandemije covida-19 drvi v recesijo. Zato WTO poziva k radikalnim politikam za oživitev gospodarske rasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Mislim, da se približujemo svetovni recesiji," je dejala na odprtju foruma v Ženevi. Kot je poudarila, je treba začeti razmišljati o okrevanju in obnovitvi gospodarske rasti.

Opozorila je, da sta Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad (IMF) znižala napovedi svetovne gospodarske rasti, pri čemer tudi kazalniki trgovinske menjave "niso videti preveč dobro". "Imamo varnostne pretrese, podnebne pretrese, energetske pretrese, pretrese cen hrane, vse to pa države prizadene. Zato si ne moremo privoščiti, da bi delali po starem," je bila jasna.

Nekdanja nigerijska finančna in zunanja ministrica je ob tem pojasnila, da so se centralne banke znašle v stiski in nimajo veliko izbire glede nadaljnjega ukrepanja. "Centralne banke v resnici nimajo druge izbire, kot da zaostrujejo in zvišujejo obrestne mere - vendar so posledice za nastajajoče trge in države v razvoju precej hude," je dejala.

Meni, da morajo centralne banke ugotoviti, ali je inflacija posledica močnega povpraševanja ali pa je rast cen povezana s strukturnimi težavami na strani ponudbe. Generalno direktorico WTO najbolj skrbi, kako zagotoviti zanesljivo preskrbo s hrano in dostop do energije, navaja AFP.