Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

William in Kate na obisku pri "Kralju Jamesu"

Deli na:
William in Kate na obisku pri "Kralju Jamesu"

Foto: Reuters

Britanska princ in princesa William in Kate sta delovni dan obiska ZDA v ponedeljek zvečer sklenila v Brooklynu na košarkarski tekmi lige NBA med domačimi mrežicami in Clevelandom, za katere igra LeBron James, bolj znan kot Kralj James. Britanska plemiča sta na svojem prvem obisku v nekdanjih kolonijah, kjer so ju imenitno sprejeli.

Princ William se je zjutraj odpravil k predsedniku ZDA Baracku Obami v Washington, princesa pa je skupaj s prvo damo New Yorka Chirlane McCray obiskala izobraževalni center v Harlemu, kjer so se navdušeni otroci zapletli v prepir, iz katerega risanega filma je prišla. Ko je noseča princesa zavijala božična darila in kramljala z otroki, je princ Obami razlagal svoja prizadevanja na področju boja proti trgovini z divjimi živalmi.

Kasneje se je udeležil protikorupcijske konference na Svetovni banki, kjer je opravil govor in napovedal ustanovitev posebne delovne skupine pod vodstvom nekdanjega zunanjega ministra Velike Britanije Williama Hagueja, ki bo preiskala vpletenost transportne industrije v omenjeno trgovino, ki jo je označil za eno najhujših oblik korupcije in kriminala na svetu.

Princ in princesa sta lahko tako v Washingtonu kot New Yorku uživala v razgibanem življenju nekdanjih kolonij. Videla sta tako navdušence, ki so ju pričakali kot glasbeni ali filmski zvezdi, in protestnike, ki že teden dni demonstrirajo zaradi policijskega nasilja po večjih mestih ZDA. Pred dvorano Barclays Center v Brooklynu jih je več sto leglo na tla, kar je postala prevladujoča oblika protesta poleg gesel "Ne morem dihati" in "Roke kvišku, ne streljaj".



Protestniki s tem opozarjajo na primera smrti neoboroženih temnopoltih moških v New Yorku in Fergusonu v Missouriju v soočenju z belimi policisti. Začetek tekme sta zamudila, ker sta se rokovala in pogovarjala s sekretarjem lige NBA Adamom Silverjem in sta zamudila protest nekaterih igralcev, ki so med ogrevanjem nosili majice z napisom "Ne morem dihati".

Ko pa sta prišla na tekmo v času drugega polčasa, pa ju je množica navdušeno pozdravila, Kevin Love iz Clevelanda pa je moral na kratko prekiniti izvajanje prostih metov.

Pred tem sta se William in Kate udeležila svečanega sprejema Kraljevske in Clintonove fundacije, kjer sta se srečala z ameriško različico političnega plemstva, to je nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton in hčerko Chelsea. Med čakanjem na moža pa je Kate uživala gostoljubje britanskega generalnega konzula v New Yorku in soproge. Obisk končujeta danes.