volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

WHO odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask v pandemiji covida-19

Deli na:
WHO odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask v pandemiji covida-19

Direktor WHO za nujno pomoč Michael Ryan. - Foto: Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask v pandemiji covida-19 razen pri okuženih oz. obolelih. Kot je danes v Ženevi dejal direktor WHO za nujno pomoč Michael Ryan, namreč ni dokazov, da nošenje zaščitne maske koristi. Prinaša pa dodatno tveganje, če si ljudje narobe snamejo masko in se pri tem okužijo.

V Sloveniji je od danes obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobno, ter zaščitnih rokavic pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju.

Nošenje zaščitnih mask ali podobnega v javnosti je že nekaj dni obvezno na Češkem, od danes tudi v Bolgariji. Uporaba zaščitnih mask v trgovinah bo obvezna tudi v Avstriji. Kupci jih bodo dobili v trgovinah in jih bodo morali sami plačati.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je danes izpostavil tudi, da se morajo kljub krizi v zdravstvu po svetu zaradi pandemije še naprej opravljati ostale potrebne zdravstvene storitve.

"Zaradi vse večje potrebe po zdravstvenih ustanovah in zdravstvenih delavcih obstaja grožnja, da bodo nekateri zdravstveni sistemi preobremenjeni in nezmožni učinkovitega delovanja," je dejal novinarjem v Ženevi. Ob tem je države pozval, naj ne zanemarjajo številnih drugih potrebnih zdravstvenih storitev, kot so cepljenja, skrb za duševno zdravje ter zdravljenje ostalih nalezljivih bolezni, poroča britanski BBC.

Povedal je še, da se je pogovarjal z ministri za trgovino skupine G20. WHO in G20 pozivata podjetja, naj povečajo proizvodnjo najbolj nujno potrebnih zdravstvenih pripomočkov.

Tedros je tudi dejal, da morajo države obveščati svoje državljane o načrtovanem trajanju ukrepov za ohranjanje socialne distance.