Revija Reporter
Svet

WHO ne bo odobril cepiva, če ne bo varno in učinkovito

STA

5. sep. 2020 6:00

Deli na:

Več kot sto podjetij po svetu skuša čim prej izdelati učinkovito cepivo proti novemu koronavirusu, ki povzroča bolezen covid-19. Najbolj optimistični napovedujejo prvo cepivo že to jesen.

Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ponovno zatrdila, da ne bo odobrila cepiva proti novemu koronavirusu, če ne bo dokazano varno in učinkovito. Države po svetu namreč tekmujejo, katera bo prej razvila cepivo, kar vzbuja skrb, da ne bo varno in učinkovito.

"WHO ne bo odobril cepiva, ki ni učinkovito in varno," je na virtualni novinarski konferenci dejal generalni direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Izrazil je zadovoljstvo, ker je več potencialnih cepiv v naprednih fazah testiranja. Ob tem je izrazil upanje, da bo eno od njih kmalu na voljo, da se bo "svet lahko vrnil v normalnost".

WHO rezultate vrste testiranj, ki so v zadnji fazi, pričakuje do konca leta, vendar to še ne pomeni, da bo cepivo na voljo takoj. V organizaciji ne pričakujejo, da se bo obsežno cepljenje začelo pred sredino prihodnjega leta.

Običajno postopek odobritve cepiva traja več mesecev ali celo let, v pandemiji covida-19 pa vsi želijo, da bi bilo cepivo na voljo čim prej. Zato mnoge skrbi, da so se standardi testiranja znižali.

Tedros je včeraj zagotovil, da bo šlo cepivo v uporabo le, če bo učinkovito in varno.

V tekmi za cepivom proti covidu-19 je do zdaj najdlje prišla Rusija, ki je minuli mesec sporočila, da je razvila cepivo, ki je že dobilo odobritev. Glede na zgodnja testiranja so vsi prostovoljci razvili protitelesa in niso imeli resnih neželenih stranskih učinkov. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da so bila testiranja premalo obsežna, da bi lahko dokazali varnost in učinkovitost cepiva.