Revija Reporter
Svet

WhatsApp z omejitvami zaradi dezinformacij o koronavirusu

STA

11. apr. 2020 11:26 Osveženo: 11:27 / 11. 4. 2020

Deli na:

WhatsApp

Profimedia

Spletna platforma ameriškega velikana Facebook WhatsApp, ki je v času pandemije novega koronavirusa posebej priljubljen način komuniciranja, je ta teden sprejela omejitve posredovanja sporočil. Za ta korak se je odločila, da bi zajezila širjenje napačnih informacij o novem virusu.

Uporabniki aplikacije lahko po novem določena sporočila posredujejo samo v en klepet naenkrat, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Novi pravilnik sicer velja le za sporočila, poslana "večkrat", ki so označena z dvojno puščico in torej ne izvirajo iz tesnega stika. "V bistvu so ta sporočila manj osebna v primerjavi s tipičnimi sporočili, poslanimi na WhatsApp," so predstavniki platforme zapisali na svojem blogu.

Kot so pojasnili, je v preteklih dneh prišlo do hitrega širjenja provokativnih vsebin o novem koronavirusu, ki najverjetneje ne držijo. "Opazili smo znatno povečanje števila posredovanj sporočil, za katere so nam uporabniki povedali, da so obremenjujoča in lahko prispevajo k širjenju dezinformacij," so pojasnili.

Skladno s tem so se odločili, da širjenje takšnih sporočil zaustavijo in zagotovijo, da platforma ostane prostor za "osebni pogovor".

Med lažnimi informacijami, ki so bile posebej izpostavljene, je po pisanju AFP povezovanje covida-19 z vzpostavljanjem omrežij pete generacije (5G).

WhatsApp je sicer že lani določil omejitve za posredovanje sporočil na pet klepetov hkrati. Tedaj se je s tem odzval na dogodke v Indiji, kjer je hitro širjenje nepreverjenih informacij privedlo do nasilja med mafijskimi tolpami.

Platforma ima trenutno več kot milijardo uporabnikov po vsem svetu ter je postala pomemben vir informacij in komunikacije med pandemijo.

Tudi v Facebooku so minuli mesec potrdili, da so morali zmogljivost strežnika za WhatsApp skoraj podvojiti.