901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vplivneži skupine Bilderberg se zbirajo na Tirolskem

Deli na:
Vplivneži skupine Bilderberg se zbirajo na Tirolskem

Foto: Reuters

Na avstrijskem Tirolskem se danes zbirajo udeleženci 63. konference vplivne skupine Bilderberg. Udeležbo je napovedalo 140 vplivnih političnih voditeljev, industrialcev, finančnikov in drugih pomembnežev iz sveta znanosti in medijev. Na letališču v Innsbrucku že ves dan pristajajo zasebna letala, zaenkrat pa vse poteka brez zapletov.

"Nobenih posebnih pripetljajev ni," je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedala policija. Na innsbruškem letališču so medtem povedali, da danes pričakujejo kakih 20 zasebnih letal z gosti konference.

Na srečanju v tirolskem kraju Telfs pričakujejo okoli 140 vplivnih osebnosti iz 22 držav. Med njimi glede na seznam, objavljen na spletni strani skupine Bilderberg, ni Slovencev, je pa več aktualnih in nekdanjih pomembnih političnih odločevalcev.

Prihajajo med drugim generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem, prejšnji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ter premierji več evropskih držav, z druge strani Atlantika pa nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger, bivša predsednika Svetovne banke James Wolfensohn in Robert Zoellick ter šef Googla Eric Schmidt.

Okoli dve tretjini članov skupine Bilderberg prihaja iz Evrope, ostali iz Severne Amerike; tretjina pa jih prihaja iz sveta politike, navaja v svojem opisu skupina, ki je nastala leta 1954 z namenom vzpodbujanja dialoga med Evropo in Severno Ameriko.

Kot poudarjajo, so njihova letna srečanja namenjena predvsem neformalnim razpravam o "megatrendih" in o glavnih izzivih, ki so pred svetom.

Na letošnjem srečanju, ki bo trajalo od danes do nedelje, napovedujejo pogovore o več tematikah, od razprav o "umetni inteligenci" in vprašanjih kibernetske varnosti do "klasičnih" razprav o aktualnih gospodarskih vprašanjih, odnosih z Rusijo, Grčiji, terorizmu in položaju na Bližnjem vzhodu.

Razprave so načeloma zaupne narave, formalno dnevnega reda ni, na koncu pa tudi ni kakih sklepov ali objavljenih sporočil. Kritiki skupino Bilderberg zaradi tovrstnih pravil "neformalnosti" obtožujejo netransparentnosti in celo zarotništva. Pogosto jo opisujejo tudi kot nekakšno vzporedno svetovno vlado, ki si iz ozadja prizadeva za prevlado v svetu.

V povezavi z njimi so se razvile številne teorije zarot, ki jih postavljajo ob bok drugim podobnim skupinam, ki naj bi si skušale podrediti svet - od prostozidarjev naprej.

V soboto so v Telfsu napovedani protesti proti konferenci, na katerih organizatorji pričakujejo od 2000 do 3000 ljudi.