nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

Winona Ryder Keanu Reeves Odkrito.si

Winona in Keanu sta poročena skoraj 30 let!

ugodno-oddam-sina-adnan-avdić Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo z Adnanom?!

Svet

Von der Leynova predstavlja komisijo: Lenarčiču resor za krizno upravljanje

Deli na:
Von der Leynova predstavlja komisijo: Lenarčiču resor za krizno upravljanje

Janez Lenarčič - Foto: Bobo

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je slovenskemu komisarskemu kandidatu Janezu Lenarčiču zaupala resor za krizno upravljanje, piše v organigramu, pravkar objavljenem v Bruslju. V sedanji komisiji obstaja resor za humanitarno pomoč in krizno upravljanje, ki ga vodi Ciprčan Hristos Stilianides.

Nov kolegij bo imel osem podpredsednikov. Nizozemec Frans Timmermans bo izvršni podpredsednik za zelene teme, Danka Margrethe Vestager bo izvršna podpredsednica za digitalne teme. Latvijec Valdis Dombrovskis bo izvršni podpredsednik za gospodarske teme. Vsi trije bodo obenem komisarji. Timmermans bo komisar za podnebno ukrepanje, Vestagerjeva bo še naprej komisarka za konkurenco, Dombrovskis pa komisar za finančne storitve.

Preostali podpredsedniki so Španec Josep Borrell, ki je obenem visoki zunanjepolitični predstavnik, Čehinja Vera Jourova, ki bo komisarka za vrednote in transparentnost, Grk Margaritis Schinas, ki bo komisar za zaščito evropskega načina življenja, Slovak Maroš Šefčovič, ki bo komisar za medinstitucionalne odnose, in Hrvatica Dubravka Šuica, ki bo komisarka za demokracijo in demografijo.

Francozinja Sylvie Goulard je dobila resor za notranji trg, ki vključuje obrambno industrijo in vesolje, Madžar Laszlo Trocsanyi za soseščino in širitev, Irec Phil Hogan za trgovino, Italijan Paolo Gentiloni za gospodarstvo, Avstrijec Johannes Hahn za proračun in upravo, Belgijec Didier Reynders za pravosodje, vključno z vladavino prava, Bolgarka Marija Gabriel za inovacije in mlade, Ciprčanka Stella Kiriakides za zdravje, Estonka Kadri Simson za energijo, Finka Jutta Urpilainen za mednarodna partnerstva.

Najmlajši član komisije, 28-letni Litovec Virginijus Sinkevičius, bo pristojen za okolje in oceane, Luksemburžan Nicolas Schmit za delovna mesta, bivša malteška mis Helena Dalli za enakost, Poljak Janusz Wojciechowski za kmetijstvo, Portugalka Elisa Ferreira za kohezijo in reforme, Romunka Rovana Plumb za promet, Švedinja Ylva Johansson za notranje zadeve.

Končni seznam, ki ga je danes v Bruslju razgrnila von der Leynova, se tako bistveno razlikuje od neuradnih seznamov, ki so zaokrožili po Bruslju konec minulega tedna in po katerem naj bi Slovenija dobila ribištvo.


Von der Leynova je ob predstavitvi ekipe poudarila, da želi komisijo, ki bo zagotavljala odgovore in delala za ljudi, ki bo prožna, sodobna in agilna. Želi kolegij, ki razume Evropo in prisluhne Evropejcem. Od vseh komisarjev na primer pričakuje, da bodo v prvi polovici mandata obiskali vse članice, in to ne samo prestolnic, ampak tudi regije.

"To bo komisija, ki počne to, kar govori," je zatrdila novoizvoljena predsednica, bivša nemška obrambna ministrica, ki napoveduje digitalna srečanja kolegija in nadaljnje zmanjševanje birokracije.

Zatrdila je, da je ekipa spolno in geografsko uravnotežena, češ da podpredsedniki prihajajo z vzhoda in zahoda, severa in juga.

To so sicer za zdaj le komisarski kandidati, ki jih čakajo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta. Ta so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra. Evropski parlament naj bi o novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki bo od 21. do 24. oktobra.

Evropski parlament lahko sicer na glasovanju na plenarnem zasedanju zavrne le celotno ekipo, ne posameznega kandidata. A če po zaslišanjih s kom ni zadovoljen, šef komisarske ekipe raje zamenja šibki člen, kot da bi tvegal strmoglavljenje celotne ekipe.

Pred petimi leti izpita pred parlamentarnim odborom ni opravila zgolj slovenska komisarka kandidatka Alenka Bratušek, ki je nato sama odstopila od kandidature, slovenska vlada pa je predlagala novo kandidatko, Violeto Bulc.

Loading...